Gällivare tackade ja till 35 miljoner från LKAB

Vid gårdagens fullmäktigemöte antogs bostadsförsörjningsplanen efter livlig debatt. Kommunfullmäktige tackade också ja till 35 extra miljoner från LKAB i samband med avvecklingen av Elevhemsområdet.- Vi tackar inte nej till 35 miljoner och hoppas att pengarna används på ett bra sätt, säger Jeanette Väppling (V).

Foto:

GÄLLIVARE2013-04-08 20:22

Socialdemokraterna hade förberett punkten om bostadsförsörjningsplanen genom att samla ett 40-tal medlemmar till möte på söndagen där planen antogs i bred enighet. Lena Lindberg, ordförande för S menar att Gällivare kommun har en potential till utveckling som många kommuner bara kan drömma om och därför är det viktigt att kommunen anger färdriktningen för framtiden.

Reservationer
- Bostadsförsörjningsplanen är ett levande dokument som kan och skall förändras över tid och ska revideras minst en gång per mandatperiod, säger Birgitta Larsson (S).

Kritiska var Moderaterna och SKP, där reservationer fanns. Bror Wennström (SKP) säger att bostadsförsörjningsplanens visioner om inflyttning och befolkningsutveckling är ett orealistiskt önsketänkande.

- Märkligt. Vi har ju antagit gemensamma planeringsförutsättningar till år 2019 och där ska vi minska med ytterligare 1 000 personer i kommunen, säger Wennström.

"Bygga vid Malmsta"
Ove Haarala (V) säger att det är tveksamt att förtäta i centrum där det är brist på grönytor.

- Inte så lätt byggnadstekniskt att bygga på Topbostäders gamla kåkar som inte är gjorda för en våning till, säger Haarala, som föreslog att Malmsta utvecklas till en ny stadsdel, genom att man bebygger naturområdet ner mot Mellanvägen.

- Då säger någon att det kan finnas mineraler där. Då är frågan, ska vi flytta Gällivare till Sahara, det finns ju mineraler överallt, säger Haarala.

35 miljoner från LKAB
Kommunfullmäktige tackade ja till 35 extra miljoner från LKAB i ett slutregleringsavtal för Elevhemsområdet.

- Man funderar om jultomten är framme. Man blir glad när det kommer extra miljoner men i bland kan man bli fundersam om sossarna fixat valpengar av LKAB, säger Lars Alriksson (M):

Fredric Olofsson (SKP) ville ha ett tilläggsyrkande i beslutet. Att pengarna ska användas till kommunens kärnverksamhet, skola, vård och omsorg, vilket inte fick bifall i fullmäktige.

I fullständig enighet godkändes slutregleringsavtalet för Elevhemsområdet. Det blev mer pengar än kommunen räknat med när de i maj 2005 tecknade samarbetsavtalet om Elevhemsområdet med LKAB. Parterna har i efterhand enats om att justera värderingsprinciperna som ligger som grund för ersättningen i "Elevhemsavtalet" och LKAB betalar 35 miljoner i en kompletterande ersättning för de kommunala anläggningar som omfattas av förvärvet.

➤ Budgetdirektiv och budgetregler för Gällivare kommun 2014-2016 antogs.

➤ Gällivare kommuns nämnder och styrelser beviljade ansvarsfrihet för år 2012.

➤ Ja till vänsterns motion om en digital informationstavla vid infarterna till Gällivare.

➤ Motion om utbildning i taktil massage för undersköterskor ska behandlas vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om