Gällivare slöt upp för Tahira och Duaa

Utvisningshotade Tahira Masood, 38, och dottern Duaa, 12, får starkt stöd av Gällivareborna. Vid en demonstration fanns vänner, kollegor, klasskompisar och lärare på plats för att visa sitt stöd för familjen. "Om det finns någon medmänsklighet så är det enda rimliga att Duaa får stanna", sa läraren Mikael Sundberg.

Tahira Masood, säger att hon känner sig starkare när hon ser vilket stort stöd hon har i Gällivare.

Tahira Masood, säger att hon känner sig starkare när hon ser vilket stort stöd hon har i Gällivare.

Foto: Maria Dahlgren

Gällivare2022-12-29 16:15

Tahira Masood, 38, och dottern Duaa, 12, är kända för många Gällivarebor efter många år på orten. Känslorna svallade för familjen i samband med en demonstration som hölls under torsdagen.

– Dottern som är så ung och uppväxt här. Hon vet ingenting om Pakistan, ingen religion eller kultur, språk eller någonting. Så ska man tvingas tillbaka till det. Det skulle jag också vara livrädd för, sa vännen och kollegan Lena Holmberg.

2010 flydde Tahira Masood från Pakistan för att skydda sin ofödda dotter. Efter tre månader i Sverige föddes Duaa på Gällivare sjukhus. Ansökningsprocesserna har varit flera och pågått under många år. Anledningen till att Migrationsverket tidigare sagt nej är att de uppmärksammat att hon har två olika födelsedatum i de dokument som hon lämnat in för att verifiera sin identitet. Det skiljer fyra år mellan dokumenten. Något som Masood förklarat har att göra med ett barngiftermål i Pakistan för över 20 år sedan när en manlig släkting till Tahira Masood skulle tvångsgifta sig med henne. Då var hon 14 år. 

Efter flera asylprocesser där Masood nekats uppehållstillstånd valde hon att ansöka om arbetstillstånd.

– Då när hon ansökte så säger Migrationsverket, trots att domstolen tidigare sagt att hon gjort sin identitet tydlig, att det står fel ålder i passet. Så hon fick inte arbetstillstånd. Hade det inte varit för det så hade hon fått det, säger hennes juridiska ombud Karin Müchler. 

Nu prövas istället dottern, Duaas, skäl att få stanna. 

– Tidigare har de inte prövat dotterns asylskäl. Men eftersom Tahira är rädd för att dottern kan bli bortgift om hon utvisas till Pakistan, då ansåg vi att det skulle anses som ett verkställighetshinder. Alltså att man inte får utvisa någon om den riskerar att utsättas för sådan behandling eller att de anses som flyktingar eller skyddsbehövande. Vi ansåg att det var ett nytt asylskäl.

I början av december i år fick de dock ett negativt beslut från Migrationsverket även på den ansökan. 

– Nu är det överklagat till Migrationsdomstolen och de har inte fattat beslut om de ska pröva ärendet. 

Migrationsverket kom fram till att barnäktenskapsargumentet är en ny omständighet, men man vet alltså ännu inte om domstolen väljer att pröva ärendet. 

– Hela hennes liv finns i Sverige. Vi har också anfört att Sverige bryter mot artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter som ger rätt till familje- och privatliv. 

Flickans lärare och mentor fanns på plats på torget. 

– Beslutet är helt fruktansvärt. Ur ett skolperspektiv så är hon en svensk skolelev. För oss är det självklart att hon ska få vara det, sa Tove Grönberg.

– Hela grejen är en katastrof. Att man kastar ut någon som varit i Sverige hela sitt liv, sa Sofia Cederqvist. 

– Duaa är en tjej som tar skolan på allvar. Hon vill vara och lära sig i skolan. Men det här har gjort att skolorken påverkas på grund av den ångest som det här har framkallat, sa Mikael Sundberg.

– Jag känner för Duaa och sedan blir jag förbannad på paragrafrytteriet. Jag sitter i förvaltningsdomstolen och ser vansinnet ibland från Migrationsverket, det är skandal. Hon är Gällivaretjej, sa hennes mentor Mats Rantapää.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!