Gällivare sjukhus hyllas

Gällivare sjukhus har placerat sig tvåa i en undersökning som granskat kvalitén på AT (läkarnas allmäntjänstgöring). "Jag är jättenöjd med min placering", säger AT-läkaren Ann-Sofie Pesonen.

AT-läkare. Johanna Nilsson, Mattias Bergman, Ann-Sofie Pesonen och ST-läkare Sebastian Stålnacke.

AT-läkare. Johanna Nilsson, Mattias Bergman, Ann-Sofie Pesonen och ST-läkare Sebastian Stålnacke.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-09-06 15:33

Det är Sveriges yngre läkares förening, SYLF, som sedan 2000 gör en undersökning via en webbaserad enkät och som i år besvarades av drygt 1 700 AT-läkare.Förstaplatsen kneps av Västerviks sjukhus och andraplatsen delas av Gällivare sjukhus och Avesta lasarett.

– Vi har lyckats komma på topp under ganska många år tidigare. Att bli ST-läkare är nästa steg i utbildningen om man ska bli färdig specialist och just nu har vi 30 läkare i systemet vilket är extremt mycket. 26 av dem har gjort AT hos oss, de trivs bevisligen, säger Ola Wulf, överläkare/studierektor.

AT efter läkarexamen är ett krav för att kunna få läkarlegitimation och för att få göra specialiseringstjänstgöring, ST.

– Hos oss blir man sedd som doktor redan från första dagen och får jobba med stort ansvar under överseende av kollegor. Det finns en hjälpande attityd från all personal och det är väldigt viktigt. Det blir en familjär stämning, säger Ola Wulf.

Ann-Sofie Pesonen instämmer. Hon nämner också samjourssystemet på akuten som en annan fördel.

– Det innebär att vi arbetar jourpass på akuten oavsett vilken avdelning man jobbar på. Där lär man sig väldigt mycket, säger hon.

Sebastian Stålnacke nämner fördelen med att arbeta på ett litet sjukhus:

– Det är lättjobbat, man känner alla och har ett otroligt kollegialt stöd, säger han.

– Dessutom är beslutsvägarna korta, säger Mattias Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om