Gällivare sjukhus har sämsta hjärtvården i Sverige

Gällivare sjukhus har sämsta betyg i hjärtvård i Sverige enligt Hjärt-Lungfondens rankning 2014. Snittet i landet ligger på 5,1 poäng. Gällivare sjukhus har en poäng.

Gällivare sjukhus har den sämsta hjärtvården i landet, enligt Hjärt- och lungfondens rankning för 2014.

Gällivare sjukhus har den sämsta hjärtvården i landet, enligt Hjärt- och lungfondens rankning för 2014.

Foto: Göran Ström

GÄLLIVARE2014-09-09 20:30

Hjärt-Lungfonden har rankat den svenska hjärtvården. I botten hamnar Gällivare sjukhus. I bedömningen används elva indikatorer för akutvård och eftervård. Bäst betyg får Västerviks sjukhus (8,5). De regionala skillnaderna måste jämnas ut, säger Hjärt- Lungfonden.

– Generellt sett ser man att den akuta hjärtinfarktsvården är bra i Sverige, generellt är det eftervården som behöver förbättras, men i Gällivare som bara har en poäng måste man se över vilka delar man inte jobbar med. Det är uppenbart några saker som man inte gör eller rapporterar in. Gällivare sjukhus får en poäng på akutvården. Regionen har stora avstånd men allt kan inte bero på det, säger Ulrica Klettner , kommunikationschef vid Hjärt-Lungfonden samt projektledare för hjärtrapporten.

Undersökningen mäter exempelvis hur många patienter som får propplösande behandling i tid. Eftervården bedöms, antalet deltagare i träningsprogram, andelen som sänkt sitt blodtryck, förbättrat kolesterolvärden och slutat röka.

– Vi vill inte skrämma patienter, en sån här jämförelse ska vara ett verktyg för sjukhuset för att bli bättre. Det finns säkert jätteduktiga människor som jobbar på Gällivare sjukhus men det är något fel med systematiken, man måste se över det. På eftervården och inrapporteringen får Gällivare noll poäng, säger Ulrica Klettner.

I Sverige har dödstalen i hjärtinfarkt halverats sedan 1996, men fortfarande skördar hjärt-kärlsjukdomar flest liv i landet. Medelålders kvinnor är mest utsatta och fler får hjärtinfarkter i Norrbotten än i övriga Sverige. Rökning, högt blodtryck, stress och fetma är riskfaktorer.

Riksförbundet Hjärt och Lung säger att det är otroligt viktigt att hitta personer i riskzonen.

– Vår huvudfråga är att vi jobbar för en jämlik vård i hela landet, det är inte accepterat att det ser olika ut. Hjärtsjukvården ska fungera lika överallt. Det är viktigt med ett snabbt omhändertagande i det akuta skedet, sen vet vi att det behövs en lång tid av eftervård, stöd och rehabilitering, en ändrad livsstil för att man inte ska få en ny infarkt, där brister det i vården, säger förbundsordförande Inger Ros.

Gällivare sjukhus startar nu en utredning om hjärtvården.

– Vi måste titta på det här, sämst i landet känns inte bra . Vi kommer att ge närsjukvårdschef Git Ström i uppdrag att se över det här, säger divisionschef Ylva Sundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!