Gällivare öppnar hem för flyktingbarn

Gällivare kommun förbereder mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Ett hem för vård och boende med sju anställda ska öppnas.– Vi är precis i startgroparna och kartlägger alla möjliga lokaler, säger tillförordnad förvaltningschef Marika Rissanen-Korpi.

Gällivare kommun ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Marika Risstanen Korpi, tf förvaltningschef Socialförvaltningen, säger att det troligtvis blir två hem för vård och boende med personal dygnet runt.

Gällivare kommun ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Marika Risstanen Korpi, tf förvaltningschef Socialförvaltningen, säger att det troligtvis blir två hem för vård och boende med personal dygnet runt.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-02-06 17:21

Gällivare kommun ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. I januari 2014 ändrades lagen om mottagande av asylsökande vilket innebär att Migrationsverket har rätt att anvisa ensamkommande flyktingbarn till samtliga kommuner i landet. Kommunstyrelsen har därför gett socialnämnden i uppdrag att organisera verksamheten för mottagandet. Skolan ska förbereda för utökat elevantal. Gode män ska utses.

Krigsdrabbade barn

Kommunalråd Tommy Nyström (S) säger att det gäller att ta hand om barnen på bästa sätt.

– Vi har bostadsbrist och har tidigare nekat till mottagandet, nu är det ett lagkrav. Många barn är utsatta och tungt belastade av krig och svåra hemförhållanden. Det gäller att ta hand om dem på rätt sätt. Miniminivå är sju barn, det kan bli fler beroende på hur många barn som kommer till Sverige. Social- och fastighetsförvaltningen tittar nu på lokaler. Det finns ett alternativ i Hakkas som vi funderar på, en fastighet med sex lediga lägenheter.

Rekrytera personal

Marika Rissanen-Korpi, tillförordnad förvaltningschef vid Socialförvaltningen, säger att alla kommuner i Sverige ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det är oroligt i världen. Flyktingströmmarna ökar från krigsdrabbade Syrien. HVB-hemmet öppnas så snart man iordningsställt lokaler, anställt föreståndare och övrig personal.

– Vi är precis i startgroparna och kartlägger alla möjliga lokaler. Vi annonserar efter en integrationssamordnare/föreståndare som ska starta upp verksamheten och rekrytera personal. Det blir bemanning dygnet runt. Föreståndaren ska ha minst 120 högskolepoäng, lämplig bakgrund kan vara socionom, beteendevetare eller psykolog. Personalgruppen ska vara blandad, både män och kvinnor, lämplig yrkesbakgrund kan vara fritidspedagog, arbetsterapeut, sjuksköterska eller behandlingsassistent. Flerspråkighet är en fördel, säger hon.

Två HVB-hem

Enligt avtalet ska Gällivare kommun ta emot pojkar, 13-15 år. Kommunen har ansvar för dem till 21 år. När de får permanent uppehållstillstånd lämnar de asylboendet och placeras i familjehem eller i ett annat hem för vård och boende. Troligtvis blir det två HVB-hem för flyktingbarn i kommunen.

Fotnot: Marika Rissanen-Korpi tillträder tjänsten som förvaltningschef för socialförvaltningen första april, hon har tidigare arbetat som biståndschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!