Gällivare kommun tar in konsulter – bristen på socionomer akut

Konsultkostnaderna fortsätter att anstränga socialnämnden i Gällivare, som nu ser sig tvingade att ta in åtta socionomkonsulter för att täcka otillsatta tjänster på socialförvaltningen.
– Det är väldigt svårrekryterat, säger kommundirektören Jon Åström Gröndahl.

Jon Åström Gröndahl menar att bristen på socionomer också får en påverkan på den kvalité inom socialförvaltningen.

Jon Åström Gröndahl menar att bristen på socionomer också får en påverkan på den kvalité inom socialförvaltningen.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2025-02-18 00:01

Nyheten i korthet

  • Gällivare kommun har svårt att rekrytera socionomer och tvingas nu anställa åtta konsulter.
  • Kommundirektör Jon Åström Gröndahl erkänner att detta kommer att belasta budgeten, men ser det som nödvändigt för att verksamheten ska kunna fortsätta.
  • Gröndahl föreslår att kommunen behöver tänka nytt och se över villkorsfrågor och boendefrågor för att locka tillbaka utbildade socionomer som finns i kommunen men som inte jobbar för kommunen.

Beslutet att gå vidare med rekrytering av konsulter till de åtta tjänster som saknar fast personal är fattat av socialnämnden.

– Vi har inte haft tillsvidareanställd personal på ett tag under 2024 och innan dess var det delvis bemannat med anställda och delvis konsulter. Det här är ett symptom och något vi delar med andra kommuner också där det är väldigt svårrekryterat, men det är bekymmersamt, säger kommundirektören Jon Åström Gröndahl.

Han delar uppfattningen att de åtta konsulterna kommer att sätta förvaltningen under ekonomisk stress, men det är inte enbart den aspekten som oroar kommundirektören.

– Jag tror också att verksamheten tjänar på att ha tillsvidareanställd egen personal. Det är en fråga om närvaro och långsiktighet, något som kan bringa kontinuitet i verksamheten och det ger mer vinster än de ekonomiska, säger Jon Åström Gröndahl.

undefined
Gällivare kommun har stora problem att rekytera socionomer.

Gällivare kommun har under de senaste åren haft det turbulent hos socialhandläggarna. Dels i ljuset av att de granskats för hur de hanterat tvångsomhändertaganden av barn och unga. Utöver det har personal larmat om dålig arbetsmiljö.

– Det är jättesvårt att säga om det har haft en effekt på rekryteringen. På marginalen kan det spelar roll men det är inte enskilt det viktigaste. Vi märker att det kan var svårt att rekrytera inom andra kategorier, men självklart bidrar inte det inte när det finns turbulens, säger Jon Åström Gröndahl.

Han tror att man behöver jobba kommunövergripande i hela Norrbotten med att stärka upp välfärden för att få till en bättre kompetensförsörjning.

– Vi måste våga tänka nytt och se över villkorsfrågor och boendefrågor. Det har vi märkt när det gäller rekrytering till andra kategorier att de inte haft någonstans att bo och därför har vi tagit fram personalbostäder. En form av genomgångsboenden som vi öronmärker till skolan och socialtjänsten. Sen behöver vi vara beredd på att ha en mer aktiv uppsökande verksamhet. Vi behöver befinna oss på rekryteringsmässor och söka närmare samarbete med universiteten.

Kommunens politiker utreder även möjligheten till att införa sex timmars arbetsdag, 3 000 kronor i lönepåslag samt bonus vid två tillfällen för att förbättra möjligheten till rekrytering på de vakanta tjänsterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!