Rapporten visar även att Norrbotten är det län i Sverige med lägst barnfattigdom (5,4 procent). Kriteriet för att ett hushåll ska klassificeras som att leva i fattigdom är att man har en lägre disponibel inkomst (efter skatt och eventuella bidrag) än en viss summa, beroende på hur hushållet ser ut. För ett hushåll med en vuxen och ett barn gäller till exempel 13 274 kronor och i ett med två vuxna och två barn 20 109 kronor.
Enligt kommunalrådet Birgitta Larsson (S) jobbar man på flera direkta och indirekta vis för att hantera barnfattigdom.
– I alla beslut som vi fattar i kommunen har vi en rubrik som heter "Konsekvenser för barn och unga" och där ska man ta hänsyn till hur just barn och unga påverkas av besluten.
– 2020 lade man till i riktlinjerna för ekonomiskt bistånd att man ska möjliggöra en julklappspeng för familjer som är aktuella för bistånd. Det gör man för att barnen som är drabbade inte ska fara illa för att föräldrarna inte har resurser. Jag tycker att det låter väldigt vettigt.
Hon lyfter även inititativet Re-playen där barn har möjlighet att låna utrustning som skidor och skridskor.
Siffrorna från rapporten gäller 2019 men hon tror inte att pandemin ändrat läget i kommunen särskilt mycket.
– Det fanns några verksamheter som drabbades väldigt hårt men i det stora hela fortsatte de flesta verksamheterna som vanligt. Jag tror att därför har vi fortsatt kunna ha låg barnfattigdom.