Gällivare dalar i ny skolrankning

Barn- och utbildningsnämnden har antagit målet "Vi skapar Sveriges bästa skola". Men Lärarförbundets rankning bästa skolkommun visar att skolutvecklingen i Gällivare går åt fel håll. "Vi är absolut inte nöjda", säger Eva Martinsson, skolchef vid Gällivare kommun.

Enligt Eva Martinsson pågår också en satsning på att minska grupperna i förskolan vad gäller de allra yngsta barnen. "Det tror vi kommer göra stor skillnad", säger hon.

Enligt Eva Martinsson pågår också en satsning på att minska grupperna i förskolan vad gäller de allra yngsta barnen. "Det tror vi kommer göra stor skillnad", säger hon.

Foto: Maria Dahlgren

Gällivare2020-12-09 09:55

Det är i Lärarförbundets rankning bästa skolkommun som Gällivare i år gör ett rejält tapp och halkar ner från plats 122 till plats 196 av Sveriges 290 kommuner. Resultatet baseras på tio olika kriterier som vägs samman i ett index, och i flera av dessa placerar sig kommunen bland de sista. 

– Det stämmer, vi har börjat titta på och analysera vad orsakerna är och vad vi behöver jobba med. Det tydligaste är lärarbehörigheten där vi precis som andra kommuner i inlandet har problem. Däremot har vi upptäckt att vi har ett statistik fel då vi har rapporterat in icke undervisande personal, vilket betyder att vår statistik ser lite sämre ut än vad den egenligen är, men vi är absolut inte nöjda ändå, säger Eva Martinsson, förvaltningschef. 

Snittplaceringen för kommunerna i Norrbotten är 88 och i länet är Gällivare rankad som nummer elva av fjorton kommuner. Det är framför allt tre kriterier som rankas väldigt lågt: andelen utbildade lärare (plats 272 av 290), kommunen som huvudman (plats 283 av 290) och andel barn i förskolan (plats 246 av 290). 

– Lärarbehörigheten är vår viktigaste fråga, där jobbar vi mycket intensivt. Vi är med i de tillfällen som finns och berättar om Gällivare som ort, de satsningar som görs och hur det är att jobba i våra skolor. Så försöker vi nå ut med information om det jobb vi gör med till exempel klassmentorer, säger Eva Martinsson. 

Då syftar hon på satsningen med två vuxna i klassrummet som Mariaskolan som inför starten hade lägst lärarbehörighet var först ut att prova.

– Där ser vi bara genom beslutet att man lyckats locka till sig flera behöriga pedagoger, säger Eva Martinsson.

Gällande den låga rankingen för kommunen som huvudman har den lokala avdelningen inte besvarat enkäten

– Vi har ändå bokat ett dialogmöte med dem och fortsätter att bjuda in dem till nämnden där de inte längre deltar, vilket är jättetråkigt, men jag förstår att de känner att de inte har möjlighet att göra det. Vi försöker boka dialogmöten väldigt långt i förväg för att skapa bra förutsättningar för dem att delta.

– Det är en viktig del i vårt arbete att ta till oss av den här undersökningen, säger Eva Martinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!