Det har gått drygt fyra år sedan Girjas sameby vann ensamrätt att upplåta jakt och fiske på statens mark ovan odlingsgränsen. Utfallet i Högsta domstolen är prejudicerande och i förlängningen ska övriga samebyar ha samma rätt, enligt samebyarna.
För att undvika ett stort antal liknande rättsprocesser beslutade staten att sjösätta den så kallade renmarksutredningen där en kommitté ska komma med förslag på hur en ny lag kan utformas för att anpassas efter det nya rättsläget.
I augusti 2023 slog Renmarkskommitténs fast i ett delbetänkande att samtliga samebyar i framtiden bör bestämma över jakten och fisket.
Men Svenska samernas riksförbund (SSR) och tre samebyar i Norrbotten; Sirges, Unna Tjerusj och Baste, samt Ran i Västerbotten har tappat tron på att politiken kommer klara av att fatta något beslut om en ny lag, och väljer nu att gå den juridiska vägen.
Under tisdagen lämnades fyra olika stämningsansökningar in av samebyarna i Gällivare och Lycksele tingsrätt där de kräver upplåtelserätten till småviltsjakt och fiske.
"Vi konstaterar att det uppenbarligen finns en ovilja från politiskt håll att acceptera rättsläget. En politisk lösning som respekterar Högsta domstolens dom och de samiska rättigheterna verkar vara långt borta", skriver de i DN debatt.
Just nu pågår det årliga landsmötet i Stockholm där ombud från samtliga samebyar och sameföreningar knutna till SSR träffas.
I samband med det, klockan 17 på tisdagen, anordnade de fyra samebyarna tillsammans med SSR en presskonferens vid Johanneshov i Stockholm. Där deltog SSR samt advokaterna Peter Danowsky och Sara Fall som ska representera samebyarna.
"Vår uppfattning har hela tiden varit att staten aldrig har haft en egen jakt- och fiskerätt, utan att det är samernas rätt som har hanterats av länsstyrelsen", skriver de i debattinlägget.
I sin stämningsansökan skriver Rans sameby att rätten grundar sig på ett långvarigt, kontinuerligt och ohindrat bruk av samer i området under historisk tid. Den har upparbetats i vart fall före år 1750, och har därefter aldrig eftergetts, exproprierats eller på annat sätt upphört.
Statens talan förs av justitiekansler Mari Heidenborg.
– Jag har i detta tidiga skede inte några kommentarer att lämna, svarar hon via mejl.