Frusna firare

Nationaldagsfirandet i Gällivare blev kylslaget. Snön hängde i luften och många av deltagarna frös.

Foto:

GÄLLIVARE2010-06-07 06:00
Drillflickorna som ledde tåget på nationaldagen i Gällivare hade det kämpigt. Termometern orkade inte upp till mer än drygt fem grader.
- Det är mer än kallt, sade Ida Åsén, drillflicka sedan fem år tillbaka.
Hon stod och väntade på att tåget skulle sätta sig i rörelse för att hon och de andra skulle få upp lite värme. Motorcykelåkarna, som också deltog i paraden, hade det bättre genom att de var mer påpälsade.
Inte många
På grund av det kalla vädret var det inte många som lockades till att delta i tåget när det startade
i centrala Gällivare. Fler anslöt sig dock ute på hembygdsområdet och totalt var det uppåt 300 personer som deltog i nationaldagsfirandet.
Mats Pettersson, verkställande direktör för FAB - LKAB:s bostadsföretag, var dagens huvudtalare. Ämnet var därmed givet, den pågående samhällsomvandlingen. Men inte enbart det.
Han erinrade också om de framgångar Gällivare hade haft på det idrottsliga planet under de senaste åren. Både på brottarmattorna, men även ute i skidspåren. Då handlade det främst om Sofia Mattsson och Marcus Hellner, som skapat eko långt utanför Gällivares gränser.
Nysvenskar
Ett annat inslag under senare år i samband med nationaldagsfirandet är att välkomna alla nysvenskar som är bofasta i kommunen och fått sitt svenska medborgarskap under året.
- Förra året rörde det sig om cirka 20 personer och i år har den siffran ökat till 25, säger Jerker Johansson, Gällivare kommun.
Tre av dem som uppmärksammades i söndags var Fabiola Nduwimana, Carlie Irakoze och Joachim Barandogiye, samtliga tidigare från Burundi, men från och med i år svenska medborgare.
- Vi tycker det är roligt att bli uppmärksammade på det här viset, säger de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om