Fruktbar företagsidé

Billy Amin och Hanna Fagerlönn har startat ett nytt företag, Norrfrukt, som levererar fruktkorgar till företag och kontor. Frukten kommer från egna odlingar i Syrien. De träffades i en klädbutik i Grekland där Hanna arbetade efter studenten.

Billy Amin och Hanna Fagerlönn har startat ett nytt företag Norrfrukt, som levererar fruktkorgar till företag och konor. Frukten kommer från deras egna odlingar i Syrien.FOTO: Marie Ridderström

Billy Amin och Hanna Fagerlönn har startat ett nytt företag Norrfrukt, som levererar fruktkorgar till företag och konor. Frukten kommer från deras egna odlingar i Syrien.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-11-13 06:00
Fruktkorgar till lokala företag och kontor har visat sig vara en fruktbar företagsidé. Paret Amin/Fagerlönn har inte ens annonserat efter kunder, men har ändå fullt upp.
- Vi brinner för det här. Det är jätteroligt, säger Hanna Fagerlönn.
Från egna odlingar i Syrien hämtas frukten. I korgarna finns äpplen, apelsiner, klementiner, bananer, druvor, kivi och stora granatäpplen.
Kärlek vid första ögonkastet
Hanna Fagerlönn reste till Grekland efter studenten och jobbade i en klädbutik. In kom Salahuddin Amin, som i Sverige kallas för Billy, för att prova kläder.
- Det blev kärlek vid första ögonkastet, säger Hanna Fagerlönn.
Paret flyttade till Umeå, där Hanna läste till sjuksköterska. Sedan bar det av till Hannas hemort Gällivare och efter några år som sjukhusanställd, sadlade Hanna om till restaurangbranschen. Tillsammans med Hannas föräldrar drev de Husmans restaurang. Företaget AB Norrfukt är en avknoppning av Husmans.
Växthus i Syrien
Billy kommer från en odlarfamilj, där hans mor- och farföräldrar är stora odlare i Syrien. I dag äger de egna växthus i Tartus, vid Medelhavets kust, som sköts av Billys bror.
En lyckosam affär med 17 ton röd paprika, odlad i Syrien och såld i Norrbotten, blev starten för AB Norrfrukt. Därav loggan, en röd paprika.
Frukten fraktas med lastbil från Syrien, av turkiska chaufförer.
Hus vid Medelhavet
- De hade aldrig varit så långt norrut tidigare och häpnade över klimatet, de ljusa sommarnätterna och de mörka vinterdagarna. Chauffören trodde han hamnat i världens ände, säger Hanna Fagerlönn.
Billy trivs i Gällivare, men tycker att mörkret är lite svårt att leva med.
- Kylan klarar jag, mörkret är svårare, säger han.
Det handlar inte bara om frukt. Paret har hunnit få fyra barn, som talar både svenska och arabiska. Ofta besöker de Syrien där de har ett hus vid Medelhavet. Nu väntas snart vintern i Syrien, men med 16 plusgrader är det stor skillnad på vinter och vinter.
Fruktkorgar till Malmfälten
I företaget finns en anställd, men företaget vill växa. Efterfrågan är stor och de levererar frukt även till restauranger. Fruktlager finns i Luleå och fruktlager planeras i Gällivare. Fruktkorgarna går till Malmfälten, det vill säga Gällivare och Kiruna.
- Det känns positivt häruppe nu. Företagen går bra och kan satsa pengar på sin personal. Vi levererar fruktkorgar åt både små och stora företag som abonnerar på fruktkorgarna. De flesta har kontaktat oss själva, vi har inte ens behövt annonsera, säger Hanna Fagerlönn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om