Från hotell till pensionat

Hotell Dundret blir Pensionat Augustin. Bakom namnbytet ligger en berättelse som är tänkt att ge gästerna något extra samtidigt som det värnar om ortens historia. ”Vi tycker det är viktigt med tanke på de förändringar som sker här idag”, säger ägaren Elisabeth Landby.

ENTREPRENÖRSPAR. Elisabeth Landby och Dan Broström.

ENTREPRENÖRSPAR. Elisabeth Landby och Dan Broström.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-08-15 15:31

För lite mer än ett år sedan tog Dan Broström och Elisabeth Landby över Hotell Dundret och har nu bestämt sig för ett namnbyte. På skylten kommer det hädanefter att stå Pensionat Augustin.

– Det känns väldigt bra och verkligen som ett steg i rätt riktning, säger Elisabeth Landby.

Historien bakom namnbytet bottnar sig i att en mytomspunnen man vid namn Herr Augustin av en ren tillfällighet trampade in på ett pensionat i centrala Gällivare. Han checkade in i ett av rummen på obestämd tid och återvände sedan varje sommar innan fascinationen för det norrländska landskapet fick honom att stanna för gott. Pensionatet föll i hans ägo och det är Herr Augustins karaktär som nu präglar huset. Berättelsens sanningshalt menar Elisabeth Landby är upp till betraktaren själv att bedöma.

– Kanske finns han eller så påminner han om någon. Eller så är han bara påhittad, det får man klura lite på själv, säger hon.

Allt eftersom åren gick fylldes pensionatet, enligt berättelsen, av Herr Augustins vänner och bekanta där var och en till slut tilldelades egna rum. Bland vännerna återfinns exempelvis den talangfulla dansösen Señorita Valentina som han träffade under sina resor i Spanien och den yngre kusinen, Fröken Aina Augustin, som brukade lifta in med mjölkbussen från hennes hemby några mil utanför Gällivare.

– Varje rum har tillhört någon och har uppkallats efter just den personen. Sedan kommer en liten berättelse vara uppsatt på varje rum, om personen som brukade bo i just det rummet, tillsammans med lite av personernas tillhörigheter, säger Elisabeth Landby.

Vissa av texterna har de själva skrivit och till andra har de tagit hjälp av såväl författarprofiler som nära vänner och bekanta. Berättelserna har, liksom stora delar av pensionatets inredning, anknytning till hotellets, den egna ortens och gruvsamhällets historia. Elisabeth Landby menar att just det är något som paret värderar högt.

– Många berättar om när de varit här och bott här för längesedan. Vi tycker sådana saker är viktiga och är något att ta vara på. Särskilt när vi nu står inför en stor samhällsomvandling, även om man förnyar och förbättrar sig så vill vi att man ser värdet i det som varit också, säger hon.

Samtidigt som namnbytet och berättelserna är tänkt att ta vara på det förflutna och förhöja gästernas vistelse säger Elisabeth Landby att den nya titeln också bättre kan motsvara kundernas förväntningar och på samma gång minska förväxlingen med fjällanläggningen Dundret.

– Vi tycker att det finns en värme i ordet pensionat och att det på ett bättre sätt signalerar vad man kan förvänta sig. Att det inte heller ligger i direkt anslutning till Dundret är något som har skapat förvirring hos vissa gäster, säger hon.

Förutom att hotellet nu blir pensionat och rummen inreds med känslan av Herr Augustins närvaro innebär inte namnbytet i övrigt några större förändringar för verksamheten. Siktet är fortfarande till stor del inställt på second hand samt lokalproducerad och ekologisk mat.

– Det är också något som känns rätt för oss och vi vill göra bra, miljömedvetna val, säger Elisabeth Landby.

Den 25 augusti bjuds allmänheten in för invigning och rumsvisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!