Framtidstro och löfte om nya jobb

Ett nytt servicecenter har invigts i Gällivare. Bakom etableringen står det multinationella bolaget Weir Minerals, som köpt upp Gema Industri. Nu väntas nya jobb. – Glädjande att en storkoncern etablerar sig här, säger vice kommunalråd Birgitta Larsson.

Bandet klipps vid invigningen av Weir Minerals nya industricenter. Gällivares vice kommunalråd Birgitta Larsson välkomnar det multinationella bolaget till Gällivare.

Bandet klipps vid invigningen av Weir Minerals nya industricenter. Gällivares vice kommunalråd Birgitta Larsson välkomnar det multinationella bolaget till Gällivare.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-11-28 18:00

Glädjen stod högt i tak när Weir Minerals/Gema Industri invigde sitt nya Service Center på Triangelvägen i Gällivare.

– Vi är ett globalt företag som producerar och säljer produkter till gruvnäringen, framförallt slurrypumpar, ventiler , siktar, hydrocykloner, slangar och siktmedia, säger företagets vd Erik Carlsson.

Gema Industri började som ett litet familjeföretag. I dag finns 100 anställda, de flesta i Gällivare. Sedan år 2012 ingår Gema i Weir Minerals AB. Etableringen innebär nya jobb.

– Vi söker folk hela tiden. Säljare, servicetekniker och konstruktörer, säger Erik Carlsson.

"Knutpunkt för gruvnäringen"

Weir Minerals vd Tony Locke, från huvudkontoret i England, invigningstalade.

– Vi har 23 servicecenter i Europa. Det känns fantastiskt roligt att vara i Gällivare och öppna ett Service Center med excellenta produkter. Jag har stor respekt för Paulsson och hans familj som är i gruvnäringens front. Vårt samarbete bringar framtidstro och utveckling i en växande bransch, säger Tony Locke.

Vice kommunalråd Birgitta Larsson klippte bandet.

– Det är roligt varje gång vi får en ny etablering till Gällivare. Gällivare är en knutpunkt för gruvbranschen som kommer att fördubbla sin produktion i Gällivare. Det är en smart placering och det visar att man tror på Gällivares framtid.

Uppfinning blev världsledande

Gema Industri AB startades 1988 av Roger Paulsson med uppfinningen Gemex.

– Det var när jag jobbade som mekaniker i gruvan som jag såg att det behövdes en ny produkt som underlättar service och underhåll av remdrivna maskiner, säger han.

Invigningsdagen var det spex och underhållning med magikern Peter Varg. Folk minglade runt och kikade på pumpar och hydrocykloner. Kunder från Sverige och Norge besökte invigningen. En lunchbuffé med brittiska rätter serverades.

Monty Riemann, produktansvarig chef, berättar att Gemex blivit en världsledande produkt. Lagerhållning och service är viktigt för gruvnäringen. Weir Minerals är specialister på att leverera och underhålla utrustning för slurry och gruvavvattning, bland annat pumpar, ventiler, siktar och slitstarka foder för gruvdrift och övrig industri.

Heikki Kurki, servicemanager från Uleåborg i Finland tyckte att invigningsceremonin var nice.

– En trevlig invigningsdag som hade allt. Denna nya Service Center kan ge fina resultat och utöka marknaden för våra säljare. Servicen ökar mot kunderna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om