Förskolan i Nattavaara by blir kvar

Förskolan i Nattavaara by blir kvar. Politikerna lyssnade på föräldrarna och glädjen är stor i byn.- Vi är glada över det här beslutet som vi kämpat för i ett och ett halvt år, säger Dirk Hagenbuch.

Foto: magnus pehrsson

GÄLLIVARE2011-08-31 18:27

Förskolan i Nattavaara by blir kvar. Kommunstyrelsen har beslutat att behålla förskolans lokaler och avvecklingsplanerna är nedlagda.

Stig Eriksson (V), säger att beslutet fattades då kommunstyrelsen fått det rätta underlaget och siffrorna.

Samlingslokal för "dagmammor"
- Vi beslutade att bibehålla den verksamhet som är i förskolan. Nu blir den kvar och byborna har fått precis vad de har äskat, säger Stig Eriksson.

Förskolan i Nattavaara by är inrymd i den gamla skolan och används av dagbarnvårdarna som samlingslokal. De har tolv barn i sin vård och om samlingslokalen avvecklades, befarade föräldrarna att barnen måste åka in till andra byar eller till Gällivare.

Föräldrarna protesterade mot avvecklingsplanerna och tyckte att det var slöseri med resurser att inte använda den lokal som rustats upp, målats och fått ny inredning.

Fler barn i byn
Småbarnspappan Dirk Hagenbuch är mycket glad över beslutet.

- Det känns bra, man har kämpat ett och ett halvt år och nu har det kommit till en bra lösning. Jag är glad över att de lyssnade på oss, samtidigt är jag litet fundersam. Varför lade de ner skolan när de ändå ska ha kvar byggnaden? Skolan lades ner för att de ville spara på lokaler. Vi sade redan då att den här lösningen inte håller. Hade vi inte lagt fram siffrorna igen hade de avvecklat lokalen.

Han säger att det var svagt av barn- och utbildningsnämnden att inte ha bättre koll på siffrorna.

- Nu är det tolv barn i barnomsorgen och fem barn har fötts. Det är inflyttning till byn. Nattavaara har en framtid, men det beror på vilka förutsättningar man får från kommunen. Jag är glad över det här beslutet, de har lyssnat på oss efter 1,5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om