Försenad start för skolbygge

Storskolorna tar längre tid än tänkt, och mer ombyggnationer än man först trott kommer att krävas. "Först var jag själv besviken", säger Barn- utbildnings, - och kulturnämndens ordförande Eva Alriksson (M).

Försenas. Omstruktureringen av skolorna i Gällivare kommer att dra ut på tiden. ”Vi har en del omfattande byggnationer som behöver göras på Hedskolan och Sjöparksskolan”, säger Jaana Moberg, processledare för nya skolstrukturen i Gällivare.

Försenas. Omstruktureringen av skolorna i Gällivare kommer att dra ut på tiden. ”Vi har en del omfattande byggnationer som behöver göras på Hedskolan och Sjöparksskolan”, säger Jaana Moberg, processledare för nya skolstrukturen i Gällivare.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2016-03-16 21:25

En stor högstadieskola rycker närmare i Gällivare. Men inte lika fort som den ansvariga styrgruppen hoppats på. Först hösten 2018 väntas den första etappen i bygget vara klart. Hedskolan, som kommer att rymma cirka 400 elever i förskoleklass och årskurs 1 till 6, kräver nämligen mer ombyggnation än vad man först trott.

– Jag tror det finns en besvikelse i förseningen. Det jag har mött är att det finns både personal och elever som ser fram emot det här, och att det blir ett år försenat tror jag en del blir besvikna över, säger Eva Alriksson, ordförande i barn- utbildnings- och kulturnämnden.

Besvikelse var även hennes egen reaktion, men nu efter att arbetet börjat ta form så har hon ändrat åsikt.

– Nu när jag fått se processledarens arbete kan jag se att det följer med så mycket positivt i att vi får jobba igenom det ordentligt, säger hon.

Förseningen kommer inte att påverka investeringsbudgeten, som ligger på cirka 100 miljoner. Hösten 2019 beräknas den nya högstadieskolan stå färdig.

– Vi har en hel del omfattande upprustning som behöver göras både på Hedskolan och Sjöparksskolan, säger Jaana Moberg, processledare för den nya skolstrukturen.

Ett annat bekymmer är var eleverna ska rymmas medan renoveringarna och upprustningarna pågår.

– Vi hade ingenstans att placera våra elever under själva renoveringen. Därför bygger vi ut Hedskolan först, så att den kan användas som evakueringslokal så att vi kan gå i genom byggnad efter byggnad. När vi fått ut de yngre eleverna från Sjöparksskolan så kan vi påbörja utbyggnaden och renoveringen av den också, säger Moberg,

Jaana Moberg, som tidigare jobbat som lärare och tillsattes i januari, räknar upp fyra delar i processen med den nya skolstrukturen.

– Vi tittar på Hedskolan, som måste byggas ut för att kunna ta emot elever från förskoleklass upp till årskurs 6, samt träningsskola och grundsärskola. Sedan har vi den nya högstadieskolan som blir på Sjöparksskolan. Där ska mellan 400 och 450 elever gå. På Tallbackaskolan ska kök och matsal byggas om. Den fjärde delen är att hålla koll på hur samhällsomvandlingen påverkar elevantalet på de olika skolorna, förklarar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om