Församlingar slås ihop

Gällivare och Malmbergets församlingar slås ihop till ett pastorat och får namnet Gällivare-Malmbergets pastorat. Tanken är att en kyrkoherde ska leda två församlingar.

Malmbergets kyrka.

Malmbergets kyrka.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-12-14 06:00

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, har i november beslutat om en ny struktur för Svenska kyrkan. De kyrkliga samfälligheterna upphör och ombildas till pastorat som leds av en kyrkoherde. Förändringen träder i kraft den 1 januari 2014 och innebär för Gällivare och Malmbergets del att den ekonomiska samfälligheten försvinner och församlingarna i Gällivare och Malmberget bildar ett pastorat.

Inget att erinra
Det nya namnet blir Gällivare- Malmbergets pastorat. Institutet för språk- och folkminnen säger i ett yttrande till Luleå stift att de tinte har något att erinra mot det nya namnet

Anders Bondesson, kyrkoherde i Gällivare församling, säger att processen förbereds under nästa år.

- År 2000 blev Gällivare, Hakkas och Nilivaara ett pastorat. Hakkas och Nilivaara försvann som självständiga församlingar, men det som nu händer är att vi fortfarande kommer att vara två församlingar, men ett pastorat.

Ekonomin styr
Den nya strukturen innebär att den administrativa, ekonomiska och pastorala ledningen samlas i ett pastorat och att kyrkoherden är chef över pastoratet. Tanken är att det i Gällivare och Malmbergets församlingar endast ska finnas en kyrkoherde.

Motivet till strukturförändringen är bland annat ekonomi.

Vem blir kyrkoherde i Gällivare Malmberget?
- Det får vi se. Hur den processen ska gå till får politikerna avgöra. Kyrkonämnden jobbar med formerna för hur den nya organisationen ska se ut, säger Anders Bondesson.

Både Gällivare och Malmbergets församlingar är aktiva församlingar med livaktig barn- och ungdomsverksamhet, välbesökta gudstjänster, kyrkokörer, konserter, syförening, sorggrupp och mingelträffar med föreläsningar.

- I veckan hade vi 73 besökare på vår matmingelmässa med föredrag av Bengt Pohjanen. Lekamlig och andlig spis, allt på en gång, säger Anders Bondesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om