– I Medskapandebyråns bolagsform är det uttalat att de sociala ändamålen trumfar vinständamålen och det känns som att det är jätteviktigt att prata om den här företagsformen. Inte minst här i Gällivare där en stor del av företagsamheten är kopplad till gruvindustrin, säger Petra Åhl, en av grundarna till Medskapandebyrån.
Hon säger att hon och kollegan Cora Karlsson märkt att många har en snäv bild av socialt företagande som att de är bidragsberoende och alltid är kopplade till någon typ av arbetsintegrerande insats. Och att det gör att det kan vara svårt att prata om den företagstypen.
– Men samhällsnytta kan ju vara så mycket mer.
Petra Åhl tror att det finns en stor potential för socialt entreprenörskap i Gällivare och Malmfälten.
– Jag tror att det finns väldigt många företagare som vill kunna arbeta på det här sättet, men kanske inte vet exakt hur.
Hennes kollega Cora Karlsson håller med, men påpekar att socialt företagande dessutom kan attrahera personer som kanske inte ser sig själva som företagare.
– Det finns många människor som har ett jättestort samhällsengagemang och vill göra gott, men som kanske inte känner till eller riktigt fått upp ögonen för det här alternativet, säger hon.
Petra Åhl och Cora Karlsson startade för två sedan Medskaparebyrån som ett projekt, finansierat av Leader Polaris och Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Men sedan några månader tillbaka står företaget helt på egna ben.
– Vi har båda två en lång erfarenhet av att hjälpa företag att utvecklas. Så vi ställde oss frågan om vad vi skulle kunna göra för Gällivare. Vi såg ju att det fanns otroligt många behov i kommunen, så vi bestämde oss för att kartlägga dem. Och vi hade nog en miljon post it-lappar uppsatta på kontoret. Vi vill skapa möjligheter och hjälpa både företag, föreningar och det offentliga och vi har sett att platsutveckling blir en bra form för samverkan där vi tillsammans kan skapa ett härligt Gällivare, säger Cora Karlsson.
Medskapandebyråns uppdrag är inte att driva olika slags projekt i egen regi.
– Vi jobbar med att utveckla platser och för det jobbar vi alltid med föreningslivet, företag och kommunen. Vi ser till att utveckla platsen tillsammans med de som ska använda och stå för den långsiktiga driften och när det arbetet är gjort är vi klara med vårt uppdrag, berättar Cora Karlsson.
Medskapandebyråns första uppdrag var Studio Strössel på Storgatan i Gällivare.
– Det var vårt första case inom projekttiden. Nu finns där en ekonomisk förening på plats med styrelse och stadgar och verksamhetsplan.
I projektet fick Medskapandebyrån hjälp av Coompanion Norrbotten, en organisation som har i uppdrag att främja entreprenörskap som värnar om sociala, ekonomiska och miljömässiga perspektiv.
– Vi har ett uppdrag av staten att erbjuda kostnadsfri rådgivning till kooperativ och samhällsnyttiga företag och blivande sociala entreprenörer, berättar Ulrika Sundqvist, affärsutvecklare på Coompanion.
– Och vårt regionala uppdrag är att bidra till att skapa ett attraktivt Norrbotten så att fler ska vilja flytta hit och bo här, säger Caroline Kjellgren, verksamhetsledare på Coompanion.