Företaget där samhällsnytta är vinsten

I en värld där traditionella företag räknar sina vinster i kronor och ören, mäter sociala företag sin framgång genom samhällsförändring och positiv påverkan – en affärsmodell där vinsten framförallt räknas i samhällsnytta. Det är grunden för det nystartade platsutvecklingsföretaget Medskapandebyrån (svb) i Gällivare.

Ett av projekten som Cora Karlsson och Petra Åhl, på Medskapandebyrån jobbar med just nu är Nätverket E-sportcenter. "Saga har ett jättestarkt socialt engagemang, men kunde inte riktigt sätta ord på vad hon ville när vi först träffade henne. Men vi landade i att hon vill skapa ett ställa för unga som gillar att spela gamea", säger Cora Karlsson.

Ett av projekten som Cora Karlsson och Petra Åhl, på Medskapandebyrån jobbar med just nu är Nätverket E-sportcenter. "Saga har ett jättestarkt socialt engagemang, men kunde inte riktigt sätta ord på vad hon ville när vi först träffade henne. Men vi landade i att hon vill skapa ett ställa för unga som gillar att spela gamea", säger Cora Karlsson.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2024-02-07 20:00

– I Medskapandebyråns bolagsform är det uttalat att de sociala ändamålen trumfar vinständamålen och det känns som att det är jätteviktigt att prata om den här företagsformen. Inte minst här i Gällivare där en stor del av företagsamheten är kopplad till gruvindustrin, säger Petra Åhl, en av grundarna till Medskapandebyrån. 

undefined
"Jag ser att det finns ett ökat behov av att prata om samhällsentreprenörskap i och med samhällsomvandlingen och omställningen som pågår just nu. Jag tror att den offentliga sektorn kommer tvingas bli ännu bättre på att samverka med andra parter i framtiden", säger Petra Åhl, en av initiativtagarna till och ägarna av Medskapandebyrån.

Hon säger att hon och kollegan Cora Karlsson märkt att många har en snäv bild av socialt företagande som att de är bidragsberoende och alltid är kopplade till någon typ av arbetsintegrerande insats. Och att det gör att det kan vara svårt att prata om den företagstypen. 

– Men samhällsnytta kan ju vara så mycket mer. 

Petra Åhl tror att det finns en stor potential för socialt entreprenörskap i Gällivare och Malmfälten.

– Jag tror att det finns väldigt många företagare som vill kunna arbeta på det här sättet, men kanske inte vet exakt hur.

Hennes kollega Cora Karlsson håller med, men påpekar att socialt företagande dessutom kan attrahera personer som kanske inte ser sig själva som företagare.

undefined
"Man kan komma till oss som förening, företag eller som myndighet och säga att 'hjälp oss att utveckla det här'. Som konkret exempel jobbar vi just nu tillsamamns med Klätterklubben i Gällivare som har ett behov av en klättervägg. Så vi har hjälpt dem att söka medel till detta.", säger Cora Carlsson, en av initiativtagarna till och ägarna av Medskapandebyrån.

– Det finns många människor som har ett jättestort samhällsengagemang och vill göra gott, men som kanske inte känner till eller riktigt fått upp ögonen för det här alternativet, säger hon. 

Petra Åhl och Cora Karlsson startade för två sedan Medskaparebyrån som ett projekt, finansierat av Leader Polaris och Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Men sedan några månader tillbaka står företaget helt på egna ben. 

– Vi har båda två en lång erfarenhet av att hjälpa företag att utvecklas. Så vi ställde oss frågan om vad vi skulle kunna göra för Gällivare. Vi såg ju att det fanns otroligt många behov i kommunen, så vi bestämde oss för att kartlägga dem. Och vi hade nog en miljon post it-lappar uppsatta på kontoret. Vi vill skapa möjligheter och hjälpa både företag, föreningar och det offentliga och vi har sett att platsutveckling blir en bra form för samverkan där vi tillsammans kan skapa ett härligt Gällivare, säger Cora Karlsson. 

Medskapandebyråns uppdrag är inte att driva olika slags projekt i egen regi. 

– Vi jobbar med att utveckla platser och för det jobbar vi alltid med föreningslivet, företag och kommunen. Vi ser till att utveckla platsen tillsammans med de som ska använda och stå för den långsiktiga driften och när det arbetet är gjort är vi klara med vårt uppdrag, berättar Cora Karlsson.

Medskapandebyråns första uppdrag var Studio Strössel på Storgatan i Gällivare.

– Det var vårt första case inom projekttiden. Nu finns där en ekonomisk förening på plats med styrelse och stadgar och verksamhetsplan.

undefined
Medskapandebyrån hade i förra veckan besök av Coompanion Norrbotten, en organisation som hjälpt dem mycket i arbetet med företaget. "Vi har ett projekt som heter Impact Norrbotten där vi vill samla alla Norrbottens samhällsentreprenörer.", säger Caroline Kjellgren, på Coompanion. Övriga från Coompanion på bilden är Jan Kemi, Camilla Nordmark, Kristin Bergvall och Ulrika Sundqvist.

I projektet fick Medskapandebyrån hjälp av Coompanion Norrbotten, en organisation som har i uppdrag att främja entreprenörskap som värnar om sociala, ekonomiska och miljömässiga perspektiv.

– Vi har ett uppdrag av staten att erbjuda kostnadsfri rådgivning till kooperativ och samhällsnyttiga företag och blivande sociala entreprenörer, berättar Ulrika Sundqvist, affärsutvecklare på Coompanion. 

– Och vårt regionala uppdrag är att bidra till att skapa ett attraktivt Norrbotten så att fler ska vilja flytta hit och bo här, säger Caroline Kjellgren, verksamhetsledare på Coompanion.

Svb-aktiebolag

Ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning, ofta kallat ett "svb-aktiebolag" i Sverige, är en företagsform som introducerades i svensk lagstiftning för att främja socialt entreprenörskap. Denna typ av aktiebolag är speciellt utformad för företag som vill kombinera affärsverksamhet med sociala, miljömässiga eller kulturella mål. Huvudsyftet med denna företagsform är att möjliggöra för företag att drivas med ett primärt socialt syfte, samtidigt som de kan vara ekonomiskt hållbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!