NSD har här berättat om de förslag som ligger för en framtida strukturförändring i Gällivares skolor som presenterats på öppna möten under veckans början. Erik Carlsson var en av åhörarna under mötet i Hakkas. Han har själv barn som om några år kommer upp i högstadieålder. Han tror att en stor skola skulle skapa en anonymitet bland eleverna.
– Alternativ ett innebär maximal centralisering och det andra alternativet innebär att vi får ha kvar högstadiet här i Hakkas. Jag tycker såklart att det andra är bättre, men jag tror inte på en jätteskola över huvudtaget. Det kan bli en kall miljö, säger Erik Carlsson.
Läs mer: Fem högstadier kan bli ett
Om högstadiet i Hakkas lägger ned tror han att det skulle påverka hela byn negativt och att färre skulle vilja flytta dit.
– Sen skulle det bli onödigt plågsamt för barnen som skulle behöva åka fem mil varje morgon och eftermiddag. Det skulle göra ont som förälder att behöva se. Och det finns de som redan nu pendlar långt för att ta sig till Hakkas som skulle få det olidligt långt om de måste in till Gällivare, säger han.
Trots det blev han inte helt besviken av de förslag som presenterades på mötet.
– Det är roligt att det finns med någon sorts tanke för landsbygden, den fanns inte för ett par år sedan. Jag blev positivt överraskad att det finns en landsbygdsvinkling i ett av förslagen.
Mötet på skolan samlade inte bara föräldrar och lärare. Även bybor som inte har barn i skolan kom för att få diskutera sina synpunkter med politiker och tjänstemän.
–Det är bra att informationen kommer ut så att vi får veta vad kommunledningen tycker och tänker. Då får vi också möjlighet att påverka. Sen om man lyckas är en annan sak, sade bybon Inge Hällgren som vill se ett fortsatt högstadium på orten.
Under mötet påpekade förvaltningschefen Rolf Wennebjörk att en nedläggning av skolan i Hakkas skulle leda till en ökad kostnad.
– Det skulle kosta en miljon mer att skjutsa barnen till Gällivare, berättade han.
Men motiven är inte enbart ekonomiska och baserade på elevantalen. Det är just nu svårt att få lärarna att räcka till, då det krävs behörighet och lärarlegitimation.
Rektorn Sara Carlsson menar dock att de i dagsläget inte har något bekymmer med att få tag på behöriga lärare i Hakkas.
– Vi har full behörighet bland våra lärare inför nästa skolår. Än är jag inte orolig för att högstadiet kan försvinna, säger hon.