För andra gången tvingas Kai flytta – nu lägger han ner

När Nyfiket stänger på onsdag är det Kai Selkäläs andra bageri som får stå åt sidan för samhällsomvandlingen – nu lämnar han branschen efter 30 år. ”Så kanske man får känna den där glädjen och inspirationen igen”, säger han.

Fiket och bageriet på Lasarettsgatan stänger under veckan.

Fiket och bageriet på Lasarettsgatan stänger under veckan.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-06-22 19:30

Redan som 22-åring tog Kai Selkälä, 51, över Malmbergsbagarn i Malmberget. Det var också hans första verksamhet som tvingades bort på grund av gruvans utbredning och 2017 tog han beslutet att lägga ner leveransbageriet.

– Det är bara synd att det har blivit så här, men samhällsomvandlingen måste ske och då måste man flytta på sig, man kan ju inte stoppa den utvecklingen, säger Kai Selkälä.

När Nyfiket stänger på onsdag är det hans andra bageri som får stå åt sidan för samhällsomvandlingen, kvarteret Gladan blir istället ett bostadsområde.

– Det är inget roligt, jag har haft Nyfiket sedan 2013. LKAB Fastigheter har erbjudit mig en lokal men den var inte anpassad för min verksamhet, bageriet var i källaren och caféet uppe, det blir jobbigt, säger Kai Selkälä.

Han berättar att han har haft dialog med både kommunen och Gällivare Näringsliv om en ny lokal.

– Nu beslutar jag mig för att det får vara ett tag och att det får lugna ner sig, så får jag i lugn och ro kanske hitta en lokal, och se hur samhället kommer att se ut, de har lovat att hålla koll i alla fall, säger Kai Selkälä.

Reaktionerna kring stängningen har inte låtit sig väntas på. ”Det är katastrof, vi har varit här några år” säger en av stamkunderna.

– Det har varit hur mycket som helst på Facebook, det är jätteroligt att det är omtyckt det här. Vi öppnar redan 05.00 på morgonen och de står här utanför, om inte före, och vissa kommer två-tre gånger per dag, säger Kai Selkälä.

Det mesta i bageriet är redan sålt och snart är det dags att lämna över nyckeln.

– Vi har minskat ner sakta men säkert, man har kämpat på men inte kunnat investera, vi är fem anställda idag och vi var tolv anställda när jag tog över. Vad ska man säga, det är tråkigt, man får vila upp sig och så kanske man får känna den där glädjen och inspirationen igen, säger han.

Tina Benson, kommunikationschef vid LKAB, bekräftar att man har enats om en ekonomisk ersättning.

– Han har då möjlighet att göra vad han vill med de pengarna, till exempel att starta upp på ny plats. Han har också fått behålla utrustning och inventarier, säger hon.

Om det blir ett tredje bageri för Kai Selkälä i Gällivare får tiden utvisa. 

– Man vet aldrig, inte det här året i alla fall, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!