Folkfest i GÀllivare nÀr miljonerna skulle fördelades

Det blev nÄgot av en stor folkfest pÄ torget i GÀllivare nÀr Postkodlotteriet delade ut de 71,6 miljonerna i söndags.

Ann-Christin Gaastra och hennes man Hendrik fick drygt sex miljoner kronor att spendera.

Ann-Christin Gaastra och hennes man Hendrik fick drygt sex miljoner kronor att spendera.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2009-10-12 06:00
Den gÄngna veckans hetaste samtalsÀmne i GÀllivare har utan tvivel varit miljonerna, som delades ut i söndags. Spekulationerna om vem som har vunnit och hur mycket har varit mÄnga. I gÄr kvÀll fick de svaren - alla de tuentals som i god tid före hade samlats pÄ torget inne i centrala samhÀllet.
GÀllivareborna med postnummer 982 39 blev i förra veckan vinnarna i lotteriets "Grannyra". Totalt fick de en pott pÄ 71,6 miljoner kronor att dela pÄ.
Sedan dess har inte samhÀllet varit sig riktigt likt.
Ingen lottlös
Ingen blev egentligen heller riktigt lottlös, Àven om de inte fick vara med om att dela pÄ pengarna. Alla som sökt sig till torget blev bjudna pÄ kaffe, saft, varmkorv och bullar oavsett de var innehavare av lotter eller inte.
- Totalt Àr det 102 stycken hÀr i GÀllivare som fick vara med och dela pÄ de 71,6 miljoner kronor som finns i potten, avslöjade Emma Knutsson, kommunikatör hos lotteriet.
Utdelningen leddes av programledaren Rickard Sjöberg, som assisterades av Daniel da Silva, Magdalena Graaf och Kim KÀrnfalk.
Hela tillstÀllningen videofilmades ocksÄ och GÀllivareborna har möjlighet att Äteruppleva alltihop pÄ tv om cirka en vecka.
MĂ„nga tveksamma
Det tar ungefÀr en mÄnad innan vinnarna fÄr pengarna insatta pÄ sitt konto.
MÄnga av de 102 vinnarna var tveksamma till vad de ska anvÀnda vinsten till.
- Jag och min man ska i alla fall troligtvis resa till Kina, svarade Barbro Grape pÄ Rickard Sjöbergs frÄga. Jag har alltid haft en dröm om att vandra pÄ kinesiska muren och nu kan vi förverkliga det.
Ann-Christin Gaastra var mera tveksam. Hon och hennes man vann tillsammans drygt 6 miljoner kronor och det kom nÀstan som en blixt frÄn klar himmel.
- Vi visste att vi tillhörde vinnarna. Men att det skulle bli sÄ hÀr mycket pengar hade jag ingen aning om, sÀger Ann-Christin Gaastra.
Familjen har spelat pÄ lotteriet i fyra-fem Är. Tidigare har det bara blivit smÄvinster pÄ nÄgon hundralapp.
- Nu ramlar plötsligt miljonerna över oss, dÀrför mÄste vi fÄ tid att tÀnka efter vad vi ska göra med dem.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om