Folkets Hus säljs och rivs

Gällivare Folkets Hus-förening har beslutat att sälja sin fastighet för rivning. På tomten kommer troligtvis nya bostäder att byggas.

RIVS. Gällivare Folkets Hus-förening har beslutat att sälja sin fastighet. På tomten kommer troligtvis nya bostäder att byggas.

RIVS. Gällivare Folkets Hus-förening har beslutat att sälja sin fastighet. På tomten kommer troligtvis nya bostäder att byggas.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-03-31 18:02

Folkets Hus i Gällivare kommer att rivas. Efter branden i biosalongen är fastigheten i dåligt skick och en renovering beräknas kosta 23 miljoner. Vid föreningens årsstämma fattades beslut om att försöka sälja fastigheten, i första hand till Gällivare kommun, i andra hand till andra intressenter.

Lena Lindberg är ordförande i Gällivare Folkets Hus förening:

– Redan innan det brann hade vi diskussioner med kommunen om det framtida Kulturhuset. Det finns ett inriktningsbeslut att Folkets Hus-föreningen ska få drifta Kulturhuset. Folkets Hus ska absolut inte rivas förrän det nya Kulturhuset har byggts, säger hon.

Folkets Hus omfattar fastigheterna Granen 4 och Granen 7. En jättetomt med central placering i samhället.

– Det finns andra spekulanter men vi vill i första hand sälja till Gällivare kommun som har stort behov av bostadsbyggande i samband med samhällsomvandlingen. Vi måste flytta malmbergarna någonstans, säger Lena Lindberg.

Folkets Hus föreningen har fyra anställda. Huset inrymmer bibliotek, möteslokaler, kafé, skatehall, dans- och yogalokaler. Bion har flyttat till sjukhusaulan.

Föreningen har fått ersättning av Trygg-Hansa för brandskadorna i Blå Forellsalongen. Dessa pengar, en hemlig summa, planerar föreningen att använda vid inredning av biosalongen i nya Kulturhuset.

Clary Persson sitter också i Folkets Hus styrelsen. Hon tycker det är en bra lösning att föreningen tar hand om driften i nya Kulturhuset.

– Folkets Hus byggnaden är så förstörd efter branden att det kostar väldigt mycket att repa upp den. Folkets Hus föreningen bygger ingenting, det är kommunen som bygger Kulturhuset med pengar från LKAB, säger hon.

Det kan ta tid innan Kulturhuset byggs. Det krävs ny detaljplan, remissförfarande, politiska beslut, upphandlingar och sedan ska eventuella överklagningar väntas in.

– Folk irriteras och anser att det inte händer något i kommunen. De vill ha bio och kulturhus. Jag förstår människor som tycker att det går sakta. Man vill att det ska hända nu och inte om flera år, men det finns orsaker. Politikens vägar är långa och alla har rätt att överklaga, det måste man respektera, säger Clary Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om