Här kör Europas nordligaste elsopbil

En eldriven sopbil i Gällivare? Skeptikerna var många när Janne Karlsson berättade att han bestämt sig för att skippa dieseln och köpa en sopbil som går på batteri. "Folk sa att det aldrig skulle gå att ha på vintern. Inte norr om polcirkeln", berättar Janne Karlsson, vd på åkeriet Karl Erik Karlsson i Gällivare.

"Just nu tittar vi på ett intressant projekt tillsammans med Gällivare Näringsliv och kommunen om att börja köra gasdrivna lastbilar. Vi kör ju containrar med sopor till värmeverket i Boden varje dag, så det hade varit jättebra att kunna köra med gasdrivet.", säger Janne Karlsson, vd på Karl Erik Karlssons åkeri.

"Just nu tittar vi på ett intressant projekt tillsammans med Gällivare Näringsliv och kommunen om att börja köra gasdrivna lastbilar. Vi kör ju containrar med sopor till värmeverket i Boden varje dag, så det hade varit jättebra att kunna köra med gasdrivet.", säger Janne Karlsson, vd på Karl Erik Karlssons åkeri.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2024-04-02 05:00

300 hästkrafter och 28 tons vikt. Vid en första anblick ser åkeriets nya sopbil ut som vilken annan som helst. Men när man startar motorn blir skillnaden extremt tydlig.

– En vanlig dieseldriven lastbil hör man ju komma när den är flera kvarter bort. När killarna kommer åkandes med den här blir folk jätteförvånade eftersom den knappt låter någonting alls, säger Janne Karlsson.

Åkeriet är underleverantör till BDX Miljö som bland annat har LKAB, Boliden och Gällivare kommun som kunder. En del av uppdraget är att sköta hanteringen av kommuninvånarnas sopor. Utöver den nyinköpta elsopbilen har åkeriet ytterligare en dieseldriven sopbil och många andra tunga fordon som betongbilar, kranbilar och annat.

Det var när företaget behövde byta ut en av de äldre bilarna som tankarna på att testa ett eldrivet alternativ väcktes.

– Vi har bara en planet att bo på och det vore ju inte så lyckat om vi förstör den. Så jag vill vara med och bidra på de sätt som jag kan tänker jag, säger Janne Karlsson.

undefined
"Det är en speciell känsla att köra den här sopbilen. Den går ju så tyst. Det är bara lite vägljud från däcken som man hör. Chaufförerna säger att de inte alls är lika trötta efter jobbet som när de kört med en vanlig dieseldriven sopbil", berättar Janne Karlsson.
undefined
"Vi har den nordligaste eldrivna sopbilen i Europa, förmodligen även i världen. Om de inte har någon i Alaska, men det tror jag inte. Amerikanarna verkar inte bry sig så mycket om sånt här.", säger Janne Karlsson, vd och ägare för Karl Erik Karlsson i Gällivare Åkeri AB, som i höstas köpte en ny eldriven sopbil.
undefined
Volvo FE Electric 6X2, eldriven sopbil, Gällivare

Har ni några planer på att köpa in fler?

– Om det fortsätter så här bra med den vi har så. Det kan jag absolut tänka mig.

Vad sa dina anställda när du berättade om planerna?

– Det var många som var tveksamma och sa att jag tänkte fel. De menade att det inte skulle fungera på vintern och pekade på att eldrivna personbilar har jätteproblem här uppe.

Sopbilen levererades till åkeriet i oktober och hittills har man bara kunnat testa den under vinterkörning. De farhågor som fanns innan inköpet är som bortblåsta, säger Janne Karlsson.

undefined
Familjeföretaget Karl Erik Karlsson i Gällivare åkeri grundades av Janne Karlssons pappa som drev det fram till sin död. "Han brukade skämta om att drömmen vore att få dö på jobbet. Och det var precis vad han gjorde. Han dog här på företaget när han var 81 år."

– Vi är jättenöjda. Det har gått långt över förväntan. Vi brukar ha cirka 30 procent kvar på batterierna efter en heldag och när temperaturen gick under 35 minusgrader i januari så drog batteriet bara 5 procent mer än vanligt.

Per-Erik Suorra, avdelningschef för teknik på Gällivare kommun, är väldigt nöjd att åkeriet köpt in en eldriven sopbil och han berömmer företaget.

– Kommunen ser bara positivt på det här. Det är verkligen en toppenbra idé. Vi har ingen rådighet i avtalet med BDX Miljö och deras underleverantörer, så det är helt och hållet deras eget initiativ. Det hjälper ju till att minska kommunens klimatavtryck, säger han.

undefined
Per-Erik Suorra, avdelningschef för teknik, Gällivare kommun.
Volvo FE Electric 6X2

• 2 st elmotorer på 300hk tillsammans

• 2 växlar(i-shift/automat)

• 375kwh batterikapacitet

• 22kw ac laddning/i garaget

• 150kw dc-laddning/snabbladdare

• Snittkörsträcka per månad: 185-190 mil.

• Snittladdning/förbrukning per månad under vintern: 4300-4500kwh nov 2023-feb 2024.

• Minskat co2-utsläpp per månad: 3200-3400kg

• Tjänstevikt med sopskåpspåbyggnaden: 18,5 ton

• Totalvikt: 28 ton

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!