Stora förändringar väntar vid Gällivare sjukhus. Redan inom ett halvår vill man bereda plats för vårdcentralen Forsen i Gällivare och Malmbergets vårdcentral, som slås i hop och placeras i nuvarande administrationen vid Gällivare sjukhus. Därmed blir landstingets vårdcentral granne med privata Hälsocentralen Adviva.
Organisationsutvecklare Tomas Junkka håller i projektet, som han jämför med logikspelet Sudoko.
- Flyttar man en så får det konsekvenser för nästa. Vi måste hitta en lösning för primärvårdens lokaler och i övrigt se över hur via använder landstingets lokaler på ett smart sätt.
Färre patienter
Konkurrensutsättningen och det fria vårdvalet har lett till att landstingets vårdcentraler har färre patienter och en minskande ekonomi. En vårdpeng följer med varje patient som väljer ny vårdcentral, cirka 12 000 kr för en 80-åring. Antalet anställda vid vårdcentralerna minskar, från 50 till 35.
- Dessutom lämnar landstinget över hemsjukvården till kommunerna 1 februari. Vi måste minska kostymen, säger Junkka.
De övertaliga skyddas av LAS och kan få nytt jobb inom hela landstingsverksamheten i Gällivare.
- Landstinget erbjuder avtalspension och avgångsvederlag för att få en smidig anpassning, säger Junkka.
Samtidigt pågår lokalöversyn inom sjukhuset. Psykiatrin planerar att lämna sina lokaler på plan fyra till administrationen, som i sin tur lämnar sina lokaler till den nya hopslagna vårdcentralen. Även Rehabiliteringen minskar lokalytan.
Ny parkering
Gällivare kommun hyr sjukhemslokalerna Älvgården av landstinget och där ska ombyggnad ske. Patienter flyttas under ombyggnationen som sker våning för våning. Det nya kommunala sjukhemmet som planeras vid fastigheten Kommunalhemmet innebär rivning av de gamla Forsgårdsvillorna, som rymmer 19 personalbostäder i dag. Fem personalbostäder finns på plan fyra i sjukhuset, men bostadsfrågan blir en svår ekvation att lösa i bostadsbristens Gällivare.
Tomas Junkka klurar vid sitt skrivbord bland ritningar och kartor.
- Jag har en plan. Nästa steg är att bygga ut parkeringarna när primärvården flyttar hit, säger han.
Uppehållsrum
Parkeringarna planeras på baksidan av huslängan, vid grönområdet mot Vassaraälven.
- Sedan vill vi skapa ett trevligt uppehållsrum i entréhallen, där patienterna kan läsa och ha det bra i väntan på bussar och taxi. I planen ingår också att förbättra lokalerna för akuten och dialysen, säger Tomas Junkka.