Fler kommuner vill utreda gemensam räddningstjänst

Förra året bjöd Gällivare och Kiruna in kommuner i Norr- och Västerbotten att medverka i en utredning om en gemensam räddningstjänst. Nu har flera kommuner svarat. "Det känns jättespännande", säger Henrik Lyngmark på Gällivare kommun.

Finansieringen ska skötas av respektive deltagande kommun, enligt inbjudan.

Finansieringen ska skötas av respektive deltagande kommun, enligt inbjudan.

Foto: Adam Wrafter

Gällivare2022-04-08 07:00

Det Gällivare och Kiruna kommuner vill titta på är möjligheterna till ett fördjupat samarbete gällande räddningstjänsterna, för att möta de nya kraven på större gemensamma ledningssystem som trädde i kraft vid årsskiftet.

Målet är att utredningen ska ge ett tydligt beslutsunderlag inför ett beslut om medverkan i ett räddningstjänstförbund.

– Det handlar om hur vi ska organisera oss på bästa sätt, säger Henrik Lyngmark, chef på Miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen vid Gällivare kommun.

Flera av kommunerna samverkar i dag under det gemensamma räddningsledningssystemet, Räddningssamverkan Nord, men Kiruna och Gällivare ser att ett fördjupat samarbete skulle innebära stordriftsfördelar vid bland annat rekrytering, kompetensförsörjning och resursfördelning.

Den 31 mars, som var sista svarsdag, hade Boden, Jokkmokk, Luleå, Skellefteå och Umeå tackat ja till att vara med. Tre kommuner hade tackat nej, och övriga hade ännu inte svarat.

– Sedan betyder inte det här att man inte kan hoppa på ett samarbete framöver, säger Henrik Lyngmark.

Nu tittar man på att tillsätta en extern utredare, som tillsammans med representanter från räddningstjänsterna ska genomföra utredningen.

– Vi hoppas att komma i mål innan årsskiftet, så får vi se om vi lyckas eller inte, säger Henrik Lyngmark och fortsätter:

– Men det känns jättespännande att gå in och kolla på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!