Fiskesjöns vatten undersöks

Elever vid Välkommaskolans program för laboranter undersöker om sjön Nuolajärvi påverkas negativt av närheten till kyrkogården.

BEGRAVNINGSPLATS. Gällivare gamla kyrkogård ligger intill Nuolajärvisjön.

BEGRAVNINGSPLATS. Gällivare gamla kyrkogård ligger intill Nuolajärvisjön.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-09-19 18:58

Nuolajärvi är en populär fiskesjö i Gällivare. Intill sjön ligger Gällivares gamla kyrkogård. Nu undersöks sjöns vattenkvalitet av elever vid Välkommaskolans EE-program för laboranter.

Laboranterna vill ha svar på följande frågor: Rinner det ut mycket salter från begravningsplatsen till Nuolajärvi? Är det skillnad mellan vattenprover ur Linaälv, norr respektive söder, om gruvan? Hur mycket syre har fiskarna på vintern i de djupaste groparna i Vassaraträsk?

– Vi mäter vattendjupet på fyra-fem meters djup, vi mäter hur stor konduktiviteten, ledningsförmågan är i vattnet. Vi vill veta om ph-värdet och vattenkvaliteten påverkas av begravningsplatsen, säger lärare Odd Minde.

Kanske kan undersökningen ge svar på hur fiskarna mår i sjön och om fiskens kvalitet påverkas av närheten till kyrkogården.

Bow Pipitkul tycker det är ett intressant fältarbete.

– Vattenproverna är inte grumliga, de ser ut som i en normal sjö, säger hon.

Eleverna levererar vattenproverna till biologer som analyserar och tolkar resultaten.

EE-programmet (El och energiprogrammet) för driftstekniker och laboranter är en ny yrkesutbildning på Välkommaskolan. Skolan har byggt ett nytt vattenlaboratorium med utrustning för eleverna. Det är 16 elever från nedlagda friskolan Energigymnasiet som fullföljer sin utbildning på Välkommaskolan. Efter slutförda gymnasiestudier kan eleverna titulera sig laboranter.

– Vi saknar den gamla skolan, det var en lugn och fin studiemiljö, men Välkommaskolan har tagit emot oss jättebra, säger Mikaela Martinsson.

Eleverna lär sig hantera olika typer av instrument för provtagning, vattenanalys och vattenrening. Under kurstiden laborerar eleverna med utrustningen i våtkemiska analyser och reningsmetoder. Eleverna gör fältanalyser från gummibåtar och skoterfärder till sjöar för att mäta vintervatten. I utbildningen ingår studieresor till industriföretag. Rektor Peter Axelsson vill att kursen ska hålla hög kvalitét.

– Yrkeseleverna är en prioriterad elevgrupp att förbereda till framtida yrkesval och arbeten. De som genomför kursen blir nära nog anställningsbara laboranter, driftstekniker och provtagare. Framtida arbetsplatser kan vara inom pappersmassaindustrin, flotationsanläggningen i Aitik eller anrikningsverk vid LKAB, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!