– Det blir spännande att se vad det här för konsekvenser i framtiden, säger Marita Eriksson Nilsson, huvudskyddsombud för Kommunal i Gällivare och Jokkmokk.
Det var i samband med hanteringen av patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19 som fackförbundet menade att personal var utsatt för fara för sitt liv då de inte haft tillgång till rätt skyddsutrustning. Vid tiden för det inträffade skyddsstoppet fanns det två brukare med misstänkt eller bekräftad smitta av covid-19.
Kommunen hade i april när skyddsstoppet infördes svårt att få tag i skyddsutrustning och använde sig av egentillverkad utrustning i stor utsträckning inom vården. Men förvaltningsrätten anser att det fanns godkänd skyddsutrustning i form av skyddsmasker att tillgå för personalen.
Förvaltningsrätten konstaterar i domen att det fanns en omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa, då arbetet med de boende innefattat moment med förhöjda risker för såväl droppsmitta som aerosolsmitta av covid-19. Förvaltningsrätten menar att arbetstagarna borde haft rätt till personlig skyddsutrustning.
Man hänvisar i sitt beslut att Arbetsmiljöverket borde ha meddelat ett förbud gentemot Gällivare kommun. Förbudet skulle inneburit att personalen vid Forsgläntan inte tilläts utföra personnära arbete med boende som var misstänkt smittade eller smittade med coronavirus, om inte ansiktsmask med filter FFP2 eller munskydd IIR, används vid olika arbetsmoment.
Ärendet har skickats tillbaka till Arbetsmiljöverket för fortsatt utredning. Kommunen har sedan den inträffade händelsen slutat att använda egentillverkad skyddsutrustning och använder idag IIR munskydd.
– Det som står klart är att man i fortsättningen kommer få godkänd skyddsutrustning på boendet, något som kommunen redan ordnat. Det kan även finnas utrymme för att domen kan bli vägledande i andra liknande typer av liknande ärenden, säger Marita Eriksson Nilsson.
Enligt henne ger domen även ytterligare underlag för de medarbetare som insjuknat i covid-19 och begärt ersättning från Försäkringskassan.
– Förhoppningsvis blir det svårare för Försäkringskassan att hävda att medarbetarna inte fått smittan på sin arbetsplats, utan i samhället, säger hon.