Fasta telefonin bort
Lotti Andersson, företagare i Skaulo, är snart utan fast telefon.- Jag har mina kunder i andra länder. Om jag måste ringa dem med mobilen kommer räkningarna att bli hutlösa, säger hon.
Lotti Andersson, har ett företag som kör turister med draghund. Den 1 december blir hon av med sin fasta telefoni.
Foto:
För att ha en fast telefoni har hon haft en lösning med radiolänk. Men den 1 december står hon utan.
Förlorar fasta telefonin
Hon är en av 18 abonnenter i Norrbotten med telefon via radiolänk som blir av med sin fasta telefoni när polisens nya radiosystem, Rakel, tar över frekvensen.
Hon berättar att hon har mobil och att täckningen är god, men att det inte är ett realistiskt alternativ för henne att ringa med mobilen.
- Jag har alla mina affärskontakter med utlandet och det kommer att kosta för mycket. Visst, vi kan ringa med mobilen och det fun-gerar bra. Men då måste det vara till samma priser som för en fast telefon. Det här känns jättejobbigt, säger hon.
Lotti Andersson är besviken på kontakterna med Telia.
- De har varit arroganta och bryr sig inte.
Hittar ingen lösning
Vid Teilas presstjänst säger Irene Krohn att Teliasonera självklart tycker att det är beklagligt att man inte har fått behålla radiolänkfrekvensen.
- Det här är gamla telefonilösningar, för några få, som kom till när vi hade ett samhällsansvar. Vi har gjort vårt yttersta, men vi kan inte hitta några lösningar och har inga alternativ att erbjuda, säger Krohn.
Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska alla kunna få telefoni till sin fasta bostad eller fasta verksamhetsställe till ett överkomligt pris, det behöver dock inte vara fast telefoni.
Nu ligger bollen hos Post- och telestyrelsen som är tillsynsmyndighet.
Stöd åt abonnenterna
IT Norrbotten har engagerat sig för dem som blivit av med telefonin. Företaget ägs av Norrbottens läns landsting och kommunerna i länet och har som uppgift att tillvarata länets intressen i de här frågorna.
- Vi kan tekniken och förstår de alternativ som kan uppkomma och kommer att driva frågan ur ett samhällsperspektiv. Abonnenterna ska känna att de har stöd någonstans. Det är inte så enkelt att driva sådant här som enskild person, säger Tony Blomqvist, verkställande direktör.
I dag ska IT Norrbotten träffa Post- och telestyrelsen för att få svar på frågor.
- Vi vill ha ut listan på de berörda abonnenterna. Sedan vill vi veta vilken teknik Post- och telestyrelsen kommer att upphandla och när den kan komma i bruk.
Nio av abonnenterna finns
i Arjeplog, tre i Gällivare, en i Jokkmokk, två i Kalix och tre i Kiruna. Tre av abonnenterna är företag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!