Maria säger att hon har vetat om det här problemet i några år och att hon oroar sig för det.
– Ju närmare det kommer desto mer känner man att det här är inte klokt, säger Maria.
Hon vet att det finns andra som är eller har varit i samma situation.
– Jag vill inte prata om det här bara för min egen skull. Jag vill belysa problemet för alla som har drabbats.
Maria är sjukskriven och har varit utförsäkrad under en lång tid. Hon lever på försörjningsstöd, det som i folkmun kallas socialbidrag, och det är knappt att hon får ekonomin att gå runt.
Hon bor i Malmberget och ska snart flytta. Precis som alla andra som tvingas flytta på grund av gruvan ska Maria få flyttersättning från LKAB.
Ersättningen är sex månadshyror från den gamla lägenheten man bodde i. Maria har valt att använda hälften av ersättningen till flytthjälp.
Kvar är tre månadshyror på lite drygt 6 000 kronor. Det är lite drygt 18 000 kronor hon ska få av LKAB i en klumpsumma.
Men problemet är att när hon får in pengarna på sitt konto, då betraktar socialen det som en inkomst och hon kommer inte att få sitt försörjningsstöd.
– Då får jag inget bidrag till hyran. Jag får inget bidrag till mat. Jag får inte bidrag till någonting.
Vi ställer frågan till LKAB om gruvbolaget hade kunnat betala ut flyttersättningen på ett annat sätt till Maria. Om det hade gått att omvandla ersättningen till någon annan form som gör att hon kan få behålla den.
Några dagar senare får vi svar från presschefen Anders Lindberg som har kollat upp det med juristerna.
– Vi kan inte ändra sättet vi betalar ut på. Det måste betalas ut på samma sätt till alla, säger Lindberg.
Det ska vara samma regler för alla när det gäller LKAB:s utbetalning. Men Maria tycker inte att alla behandlas lika av kommunen när hon och andra inte får lov att behålla flyttersättningen.
– Det känns fruktansvärt. Det känns som att friska Gällivare slår på de sjuka. Man kan ju inte göra skillnad på människor som jobbar och har lön och folk som har blivit sjuka och blivit utförsäkrade. Man kan inte göra skillnad i en ersättning som samhällsomvandlingen orsakar. Det är bara vansinne. Man blir bara förtvivlad. Jag tycker det är så orättvist. Det ska vara ”friska Gällivare”. Man ska verkligen vara frisk för att bo här. För sjuk det får man inte vara.
Socialtjänsten på Gällivare kommun vill inte kommentera enskilda ärenden och vill inte heller svara på en rak fråga om man får försörjningsstöd samma månad när man har tagit emot flyttersättning. Och då får vi inte heller någon förklaring till varför det är så.
Socialchefen Annette Viksten Åhl svarar så här i ett mejl till oss:
– Försörjningsstöd prövas varje månad utifrån inkommen ansökan. Vi kan i förväg inte lämna besked om man får försörjningsstöd eller inte. Inom försörjningsstöd finns det inte ”något” som räknas som förmån utan det görs individuella behovsbedömningar för hushållet som helhet. Försörjningsstödet ska garantera personerna som söker hjälp en skälig levnadsnivå”.
Inte heller experter på Socialstyrelsen vill uttala sig i enskilda fall, utan de hänvisar till att det är kommunens handläggare som gör bedömningar när det gäller försörjningsstöd.
Fotnot: Kvinnan i artikeln vill vara anonym och därför är Maria bara ett fingerat namn. Hon heter egentligen något annat.