Förskoleplats i Malmberget – fast de bor i Gällivare

En bor i centrala Gällivare, en på Samariten och en på Repisvaara – men alla måste skjutsa och hämta barnen från förskolan i Malmberget. Nu riktar familjerna kritik mot kommunen.

Johan Andersson och Linnea Henell med Jack och Alice.

Johan Andersson och Linnea Henell med Jack och Alice.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-11-04 20:00

– Jag måste vakna jättetidigt för att jag ska hinna henne lämna henne på Malmsta. För mig är det ett stressmoment, hade jag haft henne i stan hade jag inte haft den påverkan, säger Cecile Nasesel.

De är en av många familjer som har fått förskoleplats i Malmberget trots att de bor i Gällivare. Den 22 november börjar dottern Adanna på Humlans förskola på Malmsta.

– Jag bor här på Samariten med tre barn, två varannan vecka och en liten på fulltid, och jobbar på Forsgläntan. Det är bara tre minuters promenad från hemmet, så egentligen använder jag inte bilen men då blir det så att jag måste börja göra det, säger Cecile Nasasel. 

– Jag är ensamstående och det blir en merkostnad rent ekonomiskt.

Katarina Jungfall bor på Repisvaara och hennes son har också fått plats på Humlans förskola i Malmberget, hon tänker precis som Cecile söka omplacering efter starten.

– Jag jobbar själv i stan och hans pappa får köra till Malmsta sedan ut till Aitik, det blir ett jäkla körande. Vad ska man göra, jag sa att vi måste tacka ja, man har inte råd att tacka nej och vara hemma med honom till nästa höst, säger hon. 

– När jag pratade med förskoleenheten ska det finnas någon regel om att man ska få plats nära hemmet, men det håller kommunen inte.

För Linnea Henell och Johan Andersson är det andra gången som deras dotter Alice får en förskoleplats långt från hemmet. Först bor de på Klockljungsgatan i Gällivare, mitt emot Trummans förskola, men blir tilldelad Bäckens förskola i Malmberget.

Efter en kort flytt till byn är de tillbaka i centrala Gällivare och blir igen placerade i Malmberget, den här gången på Humlans förskola. 

– Det värsta är att de säger att om jag är hemma längre eller söker omplacering så får vi en plats, men sen får vi ändå inte det och då säger de att vi tappade all kötid när vi sökte platsen i Dokkas. Jag förstår liksom inte hur man ska gå tillväga, det finns ju inget rätt sätt för oss att göra, säger Linnea Henell. 

– Ärligt talat så är det jättejobbigt. 

I deras fall blir situationen svårare då bara en av dem kan köra bil.

– De tar ingen hänsyn till människors situationer, om man har körkort, om man har bil, var man jobbar och inte heller var man bor verkar det som, säger Linnea Henell.

Enligt skolchef Eva Martinsson kan kommunen inte göra det.

– Vi har kollat upp det och skollagen medger inte att vi gör undantag från den typen av skäl, så vi får inte göra den bedömningen, säger hon.

Eva Martinsson berättar också att det gamla regelverket har bytts ut, där endast kötiden spelade roll för var barnen placerades, och att det idag är närhetsprincipen som följs.

– Då erbjuder vi plats där man bor i första hand. Enligt det gamla regelverket var det bara kötid som avgjorde, nu har vi gjort så att man får stå kvar i kön till Gällivare om man bor i Gällivare och inte har fått en plats där, säger hon.

Utöver arbetet med förskolan på Repisvaara pågår också utredningar för att öka förskoleplatserna i Gällivare.

– Uppdraget är i närheten av Mandolinens förskola i första hand, säger Eva Martinsson.

– Sedan är vi jätteglada att vi kommer kunna öppna en avdelning till i Kullen, där vi får 18 platser här tidigt under våren. Det betyder kanske att vi kommer få släppa på platser i Gällivare, för vi ser att det är fullt i Kullen och att många står i kö dit, säger hon.

Närhetsprincipen

När skolverket på sin hemsida beskriver hur skolplaceringen går till skriver de att om fler barn väljer en skola än det finns platser för är det kommunen som bedömer vilka barn som har rätt till en plats på skolan. Då ska kommunen tillämpa närhetsprincipen och eventuella andra lokala principer som inte strider mot närhetsprincipen.

Källa: Skolverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!