Fåglarna har fått nytt hem

Malmbergsbornas egna skyddslingar, fåglarna i Svanparken har fått nytt hem.Sedan i vintras huserar de i ett kombinerat växt och fågelhus.

Fåglarna från Svanparken i Malmberget har fått ett nytt hem. Nu huserar de vintertid i ett kombinerat växt och fågelhus på Kavaheden.

Fåglarna från Svanparken i Malmberget har fått ett nytt hem. Nu huserar de vintertid i ett kombinerat växt och fågelhus på Kavaheden.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-04-29 10:04
Svanparken i Malmberget är en populär och grönskande oas för invånarna. Men samtidigt har oron varit stor över vad som ska hända med svanarna och andra fjäderfän i framtiden.
För ett antal år sedan var det tal om att avveckla fågelbeståndet, men då protesterade invånarna i samhället.
De senaste åren har de vinterförvarats ute i djurfarmen i Tjautjas, men efter det att den skulle stängas innebar det att fåglarna skulle bli husvilla.
Nytt hem
Men nu har det ordnat sig för dem, fåglarna har fått ett nytt hem. Sedan i vintras huserar de ute på Kavhadens kombinerade växt och fågelhus.
- Och det verkar som om de trivs väldigt bra också, säger Tuula Karlsson, Gällivare kommuns park och djuravdelning. För här ute har de det både ljust och varmt omkring sig.
Totalt rör det sig om uppemot ett 20-tal fåglar svanar, gäss, ankor och undulater i burar, som om några veckor ska placeras ut.
- Så fort temperaturen stiger ett par grader kommer vi att placera ut dem för sommaren.
Flytta parken
Tuula Karlsson har arbetat drygt 30 år åt kommunen bland annat som en kombinerad park och djurskötare.
Och fick hon bestämma, nu när LKAB:s avspärningsstängsel rycker allt närmare centrala Malmberget och Svanparken, då skulle parken flyttas.
- Jag vet inte vad som kommer att hända med det området i framtiden, men troligt vis kommer även Svanparken att hamna inom det avspärrade området så småningom, säger hon.
Hennes förslag är att Svanparken flyttas ner till Gällivare, som mycket annat redan har gjorts.
Vara kvar
Parken ska absolut vara kvar, det tycker hon som en majoritet av de flesta andra invånarna i kommunen.
Svanparken är populär och centralt belägen, inte minst fungerar den som ett rekreationsområde för barnfamiljer sommartid. Och dessutom är det den enda djurparken norr om Lycksele, enligt henne.
- Jag skulle tro att de flesta är av samma mening som jag i den här frågan, säger Tuula Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om