Facklig kritik mot bidragsfusk

Nu slår fackföreningen IF Metall larm om bidragsfusk vid nystartsjobb och andra stödanställningar. Arbetsgivare har betalat ut för låga löner och behållit pengarna själva.

KRITIK.  IF Metall, Tomas Nilsson och Jari Törmänen, kritiserar bidragsfusk, jobbare får inte ut den lön som företagare uppgett till Arbetsförmedlingen.

KRITIK. IF Metall, Tomas Nilsson och Jari Törmänen, kritiserar bidragsfusk, jobbare får inte ut den lön som företagare uppgett till Arbetsförmedlingen.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-03-21 17:42

– Det har kommit till vår kännedom att flera medlemmar fått ut felaktiga löner vid nystartsjobb. Lönen ska grunda sig på avtalet men företagare betalar lägre timpenning än vad de uppgett till Arbetsförmedlingen, säger Tomas Nilsson, ordförande IF Metall Malmfälten.

I dag finns möjligheter till flera typer av bidragsanställningar där arbetsgivare får ekonomiskt stöd via Arbetsförmedlingen. Nystartsjobb, lönebidragsjobb, instegsjobb, praktikjobb och särskilt anställningsstöd. Vid nystartsjobb kan företagen få upp till 63 procent av lönekostnaden. Enligt IF Metall missbrukas systemen. I fem fall har facket bistått medlemmar som misstänkt bidragsfusk, vilket resulterat i att medlemmar fått många tusenlappar i retroaktiv lön.

Stort mörkertal

Mörkertalet är stort, befarar ombudsman Jari Törmänen.

– Vi kan inte företräda våra medlemmar helt och hållet eftersom det råder sekretess från Arbetsförmedlingens sida, men den anställde har rätt att se vad företagen yrkar för bidrag och vad han får i lön. Vi vet inte om det här är toppen på ett isberg. Nu öppnar vi Pandoras ask, säger Törmänen.

Facket tror att majoriteten av företagen sköter sig, men bidragsfuskarna måste stoppas.

– Arbetsgivare ska inte sko sig på skattemedel, det är osund konkurrens. Våra medlemmar jagas med ljus och lykta om dom kryssar fel i sina A-kassekort, då klipps ersättningen, men företagare slipper undan. Bidragsfuskare ska polisanmälas. Vi anser att facket ska ha möjlighet att kontrollera ärenden men vi hindras av sekretessen. En lagändring behövs, säger Tomas Nilsson.

Alla tips följs upp

Arbetsförmedlingen följer upp alla tips om bidragsbrott.

– Våra gemensamma resurser ska användas korrekt och inte på ett bedrägligt sätt. Vi har goda relationer med fackföreningarna som fyller en viktig uppgift när de slaggar upp och ger oss signaler om något är fel. Vi har däremot ingen möjlighet att återkoppla på grund av sekretessen. Arbetsförmedlingen är en statlig myndighet som inte lämnar ut uppgifter om företag eller individer. Vi följer upp alla tips, I bland leder det till åtgärder, fel korrigeras, någon blir återbetalningsskyldig, i bland blir det polisanmälan. Missbruk ska alltid beivras, säger Nicklas Klang, chef för Arbetsförmedlingen i Gällivare/Jokkmokk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om