Facket hävdar att Gällivare kommun flyr ansvar

Gällivare kommun anklagas för att offra socialsekreterare för att själva undkomma kritik. Akademikerförbundet SSR kallar kommunens agerande oseriöst. Kommundirektören Monica Flodström svarar att underbemanning inte är en ursäkt för att inte följa lagen.

"Att lyfta frågan om avsked i media är oseriöst", säger Malin Fröjmark, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.

"Att lyfta frågan om avsked i media är oseriöst", säger Malin Fröjmark, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.

Foto: Pressbild

Gällivare2024-01-18 12:40

Kritiken från Akademikerförbundet SSR kom efter kommunens pressmeddelande om den externa utredningen av sex barnärenden som ska ha visat att handläggare på socialförvaltningen inte följt lagstiftningen. Handläggningen uppges inte ha varit objektiv och åtgärder ska ha vidtagits utan stöd i lagen.

– Det rör sig om ett flertal allvarliga missförhållanden, sa utredaren Anna-Riikka Törrönen medan arbetsrättsjuristen Eric Hietala konstaterade att handläggarna i flera fall grovt åsidosatt sina åligganden.

– Enligt min bedömning utgör detta tjänstefel och laga grund för avsked, sa han.

Akademikerförbundet SSR hävdar att kommunen skyller allt på socialsekreterarna och framhåller i ett eget pressutskick att kommunen sedan tre år tillbaka varit kraftigt underbemannad och att allvarliga brister varit kända länge och att kommundirektören, personalchefen, socialchefen och kommunens politiska ledning har informerats löpande om den ohållbara situationen.

Som vi berättat tidigare fortsätter förhandlingen om de två handläggarna som varslats om avsked. Facket hävdar att de offras för att fria kommunen fån kritik och ansvar.

Ombudsmannen Malin Fröjmark säger att det är häpnadsväckande att kommunen informerar media före dialogen med de berördas fackförbund.

– Att lyfta frågan om avsked i media är oseriöst. Vi kommer att fortsätta förhandla med arbetsgivaren i de enskilda ärendena, säger hon.

undefined
Kommundirektören Monica Flodström ser inte underbemanningen som en ursökt för att inte följa lagen på socialförvaltningen.

Enligt facket är bristerna en direkt följd av att socialsekreterarna inte haft förutsättningar att utföra sitt arbete och de hävdar att arbetsgivaren och lokalpolitikerna ska hållas ansvariga för det.

– Finns inte förutsättningarna på plats är risken stor att brister i kvaliteten och rättssäkerheten uppstår. Gällivare kommun har brustit i ansvaret för socialtjänsten och som arbetsgivare, säger fackets socialrättsjurist Monica Engström.

Kommundirektören Monica Flodström svarar på fackets kritik.

– Det har inte varit någon hemlighet för någon att det är ett pressat läge på socialförvaltningen och framför allt utifrån att det är otroligt svårt att rekrytera personal. Det ser man inte minst i att vi måste ha in konsulter hela tiden för att överhuvudtaget klara ut situationen. Men det i sig gör ju inte att man inte ska följa de lagar och regler som finns, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!