– Det tycker vi verkar bra för det är att gå ett steg framåt i utvecklingen. En gruva är en speciell plats att vistas i så kan man sitta på ett kontor och har möjlighet att köra truckarna så måste det var jättebra, för vi vet att människor tar stryk av att sitta i truckarna, säger Tobias Kostet, ordförande IF Metall Aitik.
Enligt Boliden kommer de autonoma truckarna att i förlängningen innebära mindre folk.
– I och med att det är 2024, vilket är några år framåt, så kommer de att lösa det genom naturliga avgångar. Vi har haft ett autonomprojekt på tillredningen och vad jag sett så behövs det inte mindre folk. Det är snarare så att det behövs mer folk. Jag är inte orolig för jag tror det kommer att finnas sysselsättningen i framtiden, säger Tobias Kostet.
Det är stort fokus på automation och autonoma robotar inom svensk industri i stort. Inte minst på grund av att den global konkurrensen ökat.
– Ett skäl med automation är att man blir mer produktiva och ökar sin konkurrenskraft och därmed hänger med på marknaden. De som inte gör det är inte kvar idag och där blir alla arbetslösa. De jobb man tar bort är ofta monotona och hälsofarliga arbeten, säger Ove Leichsenring, ordförande i Swira som är en branschförening inom robotik och robotautomation.
Inom gruvnäringen är hälsoaspekten ett viktigt skäl till den här utvecklingen.
– Där är man ute efter att ta bort för människan hälsofarliga uppgifter. Den här typen av teknik kommer att komma antingen vi vill det eller inte och den kommer att ersätta en del arbetstillfällen men de människorna kan komma att få andra arbetsuppgifter, säger Ove Leichsenring.
Faktorer med de autonoma maskinerna som höjer produktiviteten är att de kan vara i drift hela dygnet, men uppgiften den utför blir även kvalitetsmässigt mer jämnt utförd.
– Jag skulle bli mycket mer rädd om företagen inte investerar i den här tekniken. På en liten ort kan det betyda att en verksamhet försvinner. Med investeringarna så blir företagen mer konkurrenskraftiga och kan till och med öka sina marknadsandelar vilket kan innebära att de behöver fler människor, säger han.
Det finns även en miljöaspekt som berör hur de drivs.
– Idag körs truckarna med diesel med mycket förorening, men de nya kommer troligen att bli elektriska så det finns en miljöaspekt också, säger Ove Leichsenring.