Facket: "Sjuksköterskorna ska inte beordra varandra"

Vårdförbundet vänder sig mot att sjuksköterskorna vid akuten i Gällivare kan tvingas beordra varandra att ta extrapass i sommar. "Jag hoppas att arbetsgivaren tar sitt ansvar och löser detta", säger fackliga ombudet Erik Kalander.

Enligt Vårdförbundet är det inte säkert att personalen vid akuten på Gällivare sjukhus får fyra veckors sammanhängande semester. "Möjligen finns det muntliga löften men vad händer med dem, när verkligheten ser ut såhär?", säger ombudet Erik Kalander.

Enligt Vårdförbundet är det inte säkert att personalen vid akuten på Gällivare sjukhus får fyra veckors sammanhängande semester. "Möjligen finns det muntliga löften men vad händer med dem, när verkligheten ser ut såhär?", säger ombudet Erik Kalander.

Foto: Arkiv

Gällivare2022-06-08 05:00

Det har ännu inte skett några inledande möten mellan Vårdförbundet och arbetsledningen vid akutmottagningen rörande bemanningskrisen, samtidigt som en riskanalys tas fram tillsammans med Kommunal, Läkarförbundet och arbetsgivaren.

Erik Kalander uppger att parterna sannolikt träffas i början av nästa vecka och han vill betona allvaret i situationen.

– 316 skift som saknas på akuten är väldigt mycket arbetstid, så vi undrar hur arbetsgivaren tänker. Vi har inte fått några tydliga svar från dem ännu men det handlar inte om en "quick fix". Samtidigt kan inte detta ha kommit som några överraskningar för arbetsledningen.

Kalander ställer sig tveksam till att personalen i tjänst vid akuten i sommar kan komma att tvingas beordra varandra till att rycka in under semestern.

– Sjuksköterskorna ska inte själva sköta den arbetsledningen. Om de ska beordra ut varandra, blir frågan vad de kan erbjuda sina kollegor i ersättning också. Jag hoppas att arbetsgivaren tar sitt ansvar och löser detta.   

Han är medveten om personalens missnöje över de erbjudna ersättningarna men kan inte utlova att nivåerna går att justera i förhandlingarna.

– Det är i första hand arbetsmiljön som vi ska förhandla om nu, inte ersättningarna för extrapassen.

Det är inte heller säkert att personalen vid akuten får fyra veckors sammanhängande semester. 

– Möjligen finns det muntliga löften men vad händer med dem, när verkligheten ser ut såhär? Det har fått så stora proportioner nu, så jag förstår inte hur arbetsgivaren ska lösa detta egentligen, med så kort tid kvar till semestrarna. 

Samtidigt ser Vårdförbundet stora risker med att personalen ska tvingas korta ned sina semesterperioder.

– Om arbetsgivaren tänker lösa detta genom att beordra övertid, blir det bara ännu tuffare med sjukskrivningar till hösten. Jag blir orolig för Malmfälten och medborgarnas möjligheter att få likvärdig vård, säger Erik Kalander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!