När myggmuseet, som i dag finns i Gällivare, låg vid Inlandsbanans passage genom Sjaunjamyren var Berne Sehlberg mygguide ombord på tåget mellan Porjus och Gällivare. Han berättade om myggen för turisterna.
– Jag fick läsa på och lärde mig en hel del, säger han.
Äggen kläcks
Nu berättar han att årets sommar kommer att bli myggrik.
– Det beror på att det finns så mycket vatten i markerna efter den snörika vintern. Till det kommer den tidiga sommaren och värmen. När ett myggägg nås av vatten i kombination med värme kläcks det inom en vecka. Redan nu har vi mycket mygg.
Berne Sehlberg vågar inte ge någon myggprognos för hela länet. De små krypen som finns i hans omgivning stannar i alla fall där.
– Myggor flyttar inte långt utan lever i snäva områden på cirka tre kilometer i radie. Ibland kan förstås vinden föra dem längre bort.
I buskar
Omkring Indalsälven, kring Gävle och Hälsingland, är myggproblemen stora har Berne Sehlberg hört.
– Själv var jag uppe på Dundret i samband med studentbalen och kände en hel del mygg. En bekant här i Malmberget berättade om hur han kom åt buskar när han klippte gräs och blev angripen. Myggen håller till i buskar.
Berne Sehlberg hyser ett visst hopp om lindring av myggplågan.
– Om det blir torrt framöver så minskar myggen.
Tills dess föreslår han några skyddsmedel.
– Beckolja och djungelolja fungerar. Sedan finns det väl en del naturmedel, säger han.
Måste prata
Men kanske är bästa sättet att undvika mygg att hålla munnen stängd och därmed inte utandas koloxid?
– Nej, vi måste nog få prata var vi än går, säger Berne Sehlberg och skrattar gott och länge.
Att avhålla sig från att bli gravid är knappast heller en bra idé i detta vårt avfolkningslän. Framtiden kräver fler invånare oavsett myggsommar eller inte. Kvar finns då avhållsamhet när det gäller alkohol. Knappast några negativa biverkningar. Kör till!