Experten: "Dammolnen kommer att bli fler"

På lördagen blåste det in en stor mängd damm över Gällivare. David Berggård, expert vid länsstyrelsens miljöenhet, menar att det finns en risk att dammolnen kan bli fler i samband med expansionen av Aitikgruvan.

Så här såg dammolnet ut från Malmsta vid 14-tiden på lördagen.

Så här såg dammolnet ut från Malmsta vid 14-tiden på lördagen.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-05-25 15:00

Under ett par timmar dammade det rejält från Aitikgruvan söder om Gällivare. På lördagen låg vinden på från sydost vilket ledde att dammet tog sig in till centralorten och lade sig på allt det kom över. En händelse som länsstyrelsen begärt mer information om från Boliden. 

– Vi vill titta närmare på händelsen och se om bolaget har gjort tillräckligt för att kunna ta höjd för att den här typen av händelser ska kunna minska i framtiden, säger David Berggård, expert vid länsstyrelsens miljöenhet. 

Anledningen bakom damningen var enligt Bolidens kommunikationschef, Klas Nilsson, att man från gruvbolagets sida inte kommit åt att behandla hela innehållet i ett sandmagasin. Vattning är enligt David Berggård en metod som är vanligt förekommande vid större gruvverksamhet för att minska risken för damm. 

För tillfället har Aitikgruvan påbörjat en expansion för att kunna bibehålla produktionen i gruvan. En expansion som enligt David Berggård skulle kunna leda till att den här typen av dammoln blir vanligare. 

– Det finns en risk över tid efter att man expanderat och blottlagt större ytor samt har fler gråbergsupplag och mer sand i magasinet att det kan komma att skapas fler dammoln i framtiden, säger han. 

Länsstyrelsen har bland annat påpekat den ökade risken i samband med att Boliden ansökt om att få expandera gruvan. En fråga som, David Berggård, tror kan komma att bli avgörande för hur Boliden kan expandera.

– Det ökade nedfallet av damm kan bland annat påverka hur många hushåll som måste flyttas om hushållen får för stor påverkan i sin boendemiljö från gruvverksamheten, säger han.

Ett sätt som gruvbolaget skulle kunna minska risken för fler dammoln är att efterbehandla gråbergsupplag, något Boliden delvis börjat med.

– Idag görs den här typen av betäckning i begränsad skala. Det har bland annat att göra med att gruvbolagen till ha en närhet till gråbergsmassor och snabbt kunna tippa gråberg, säger David Berggård.  

En sak som han dock är säkert på är att den här typen av dammolnsbildning kommer fortsätta att inträffa.   

– Det är inte fråga om det kommer att ske igen. Frågan är snarare när det kommer att ske igen samt i vilken omfattning som det sker i, säger David Berggård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!