Expert: "Gruvkrisen måste lösas"

Pär Weihed, professor i malmgeologi, säger att det vore förödande om LKAB:gruvan förlorade sitt tillstånd.–Det är ett hot från länsstyrelsen som saknar substans och grund.

Foto:

GÄLLIVARE2013-10-08 19:50

–Det är klart att de inte kommer att dra in något tillstånd för gruvverksamheten i Malmberget, det skulle få förödande konsekvenser för väldigt många människor. Jag förstår att kommunalrådet, som vill bygga det goda samhället, är bekymrad. Det är svårt att tänka sig Gällivare och Malmberget utan gruvor. Det skulle bli ett trist samhälle. Därför är det så viktigt att lösa det här. Det hjälper inte att länsstyrelsen kommer med tomma hot. Det är gränsen till fräckt att länsstyrelsen beter sig på det viset, säger Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå Tekniska Universitet.
Om sprickzonen i Malmberget:
– Det finns en hel del naturliga sprickor på grund av landhöjningen i Norrbotten som inte har ett dugg med gruvdrift att göra. Jag förutsätter att man med LKAB:s geologiska kompetens kan klarlägga detta.
"LKAB bör vara lyhörd"
– Gruvbrytningen drabbar enskilda individer och det är oerhört tragiskt, men man får ha lite historiskt perspektiv. Symbiosen mellan gruva och samhälle har funnits i 100 år. Hade det inte funnits en gruva hade inte Malmberget funnits.
–De enskilda personerna måste gottgöras, både materiellt och psykologiskt. Många miljöer i Malmberget är trista rent ut sagt. Det finns personer som vägrar flytta av många anledningar, inte minst känslomässiga men tyvärr så finns det egentligen inga alternativ förutom att klappa igen gruvan. Det kan gott hända att man borde vara mer lyhörd från LKAB:s sida, men det är svårt att få alla 100 procenten nöjda.
"Konstruktiv dialog"
Om det överklagade samverkansavtalet mellan LKAB och kommunen:
– Lagen måste ha sin gång även om det är trist att samhällsomvandlingen drar ut på tiden. Det sätter en oerhörd press på den husägare som överklagat och det kan inte vara en kul roll att ha.
– Malmberget tjänar inte på en polariserad debatt. Problemen måste lösas i konstruktiv dialog. Den trånga sektorn i Gällivare är boendet. Ingen kan flytta in och det finns ingenstans att bo, med tanke på vilken fantastisk utveckling gruvbranschen kan ge samhället så måste det lösas.
Tror på gruvans framtid
– Malmberget har en god malmreserv och en fantastiskt bra råvara som räcker i många år.  Kollapsar inte järnmalmspriserna totalt så kommer LKAB att ha verksamhet under överskådlig framtid. Nu har det varit en extrem högkonjuktur och LKAB har tjänat otroligt mycket pengar men man har bäddat för framtiden och gjort investeringar med nya huvudnivåer både i Malmberget och Kiruna. Jag kan inte tänka mig en nedläggning av gruvan. Ett scenario utan gruva finns inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!