Multisjuk fick vänta fem timmar på taxi: "Mardrömsresa"

Det var häromdagen som Evelina Erikssons multisjuka 56-åriga mamma åkte från Kiruna för att röntgas i Gällivare. "Man måste vara frisk för att kunna vara sjuk i Norrbotten", säger hon.

"Min mamma brukar inte vara uppe mer än två timmar i taget. Nu tog det elva timmar från det att hon for hemifrån i Kiruna tills hon var tillbaka hemma igen, varav nästan fem timmars väntan i ett stängt sjukhus i Gällivare", säger Evelina Eriksson.

"Min mamma brukar inte vara uppe mer än två timmar i taget. Nu tog det elva timmar från det att hon for hemifrån i Kiruna tills hon var tillbaka hemma igen, varav nästan fem timmars väntan i ett stängt sjukhus i Gällivare", säger Evelina Eriksson.

Foto: Evelina Eriksson

Gällivare2022-10-12 06:00

Enligt Evelina Eriksson, 34, blev det rena mardrömsresan för hennes mamma.

– Min mamma är så sjuk. Hon brukar inte vara uppe mer än två timmar i taget. Nu tog det elva timmar från det att hon for hemifrån i Kiruna, tills hon var tillbaka hemma, varav nästan fem timmars väntan i ett stängt sjukhus i Gällivare, säger hon.

Det hela började redan på resan från Kiruna till Gällivare.

– Då taxin inte kommit i tid hem till mamma så ringde jag och undrade var de var. Till saken hör att mamma sitter i rullstol så hon måste ha en taxi som hon kan sitta i, inte ligga på en bår. När jag ringde sjukresor sa de att det var försenade för att de höll på att göra i ordning båren till mamma. Jag förklarade att hon inte alls skulle ha någon bår. Så då kom de, cirka 40 minuter försenade, berättar Evelina Eriksson.

Väl framme i Gällivare frågade Evelina Eriksson och hennes pappa om de kunde boka återresan på en gång. Pappan var med på sjukresan, medan Evelina Eriksson själv var hemma i Kiruna och hade telefonkontakt med honom.

– Sjukbesöket varade lite över en timme så vi tyckte att taxin kunde ha väntat. Men det gick inte, utan svaret vi fick var att sjukvården skulle boka återresan, säger hon.

När sjukhuset bokat taxin var klockan omkring 15 och de fick beskedet att taxin skulle komma vid 16-tiden.

– Sen kom ett nytt besked att det skulle dröja till 20-tiden. De hade för få taxibilar och bilarna var en bit bort, säger Evelina Eriksson.

Till saken hör att kaféet i Gällivare sjukhus stänger redan klockan 16.

Men det kom inte heller någon taxi klockan 20.

– Det tog ytterligare nära en timme innan taxin kom. Då var det en taxibil från Kiruna. Så först hade de kört mamma till Gällivare och sedan åkt tillbaka till Kiruna för att därefter åka till Gällivare igen. Det blev nästan fem timmars väntan för mamma i en tom foajé på Gällivare sjukhus. Så mamma, som bara brukar vara uppe två timmar i taget, fick nu vara uppe elva timmar innan hon var tillbaka hemma. Nu vill hon inte åka tillbaka dit någon fler gång, säger Evelina Eriksson.

Hon förstår inte varför taxibilen från Kiruna inte kunde ha stannat kvar medan hennes mamma gjorde undersökningen.

– Nu åkte taxibilen fram och tillbaka. Det är både miljöovänligt och dyrt, säger Evelina Eriksson.

Det är inte första gången något liknande händer. I februari berättade vi om Maivor Johansson från Kiruna som också fick sitta och vänta i fem timmar.

– Jag är så orolig att jag har svårt att sova innan en sjukresa, sa hon då.

Det är Länstrafiken som samordnar sjukresorna i länet.

– Det är bara att beklaga. Det är inte acceptabelt att sånt här händer, säger vd:n Ingela Karlsson på Länstrafiken.

Vi påpekar att det inte är första gången det klagas på sjukresorna.

– Vi vet att det varit ett tufft läge för taxibranschen och att det tyvärr varit svårt att få tag på chaufförer. Men jag trodde det hade blivit bättre, säger Ingela Karlsson.

Vad kommer ni att göra åt detta nu?

– Jag kommer naturligtvis att ta upp detta hos oss, med de som har ansvaret för sjukresorna och med berörda bolag.

Varför kunde inte taxibilen från Kiruna ha stannat kvar en timme och sedan skjutsat tillbaka Evelina Erikssons mamma?

– Det kan jag inte svara på nu men jag ska som jag sagt ta upp frågorna. Så här ska det inte vara. Det är min bestämda åsikt, säger Ingela Karlsson.

Sjukresor

Nästan alla typer av vårdbesök ger dig rätt till bidrag till sjukresa. Det vanligaste är besök hos läkare, tandläkare och sjukgymnast.

Normalt får du bidrag för högst resesträckan mellan din folkbokföringsadress och sjukhus eller hälsocentral inom din kommun. När du besöker tandvård får du resebidrag för resan till närmaste folktandvård. Vid specialisttandvård inom Region Norrbotten får du resebidrag oavsett klinik.

Du betalar en egenavgift på mellan 125 och 200 kronor.

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!