Ett fungerande recept

Omhändertagande och gott bemötande från hela personalstyrkan, självständigt arbete med stöd och ett gediget kursutbud.Anna-Maria Persson tvekande inte en sekund över var hon skulle söka sin AT-tjänstgöring.

Ola Wulf, studierektor för AT-läkare vid Gällivare sjukhus, har det vinnande konceptet för att få AT-läkare att trivas. Anna-Maria Persson ångrar inte sitt val.FOTO: Maria Ödalen

Ola Wulf, studierektor för AT-läkare vid Gällivare sjukhus, har det vinnande konceptet för att få AT-läkare att trivas. Anna-Maria Persson ångrar inte sitt val.FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2012-09-18 11:02

Hon har nu gjort drygt ett år av sin 21 månader långa AT-tjänstgöring vid Gällivare sjukhus.

- Det är ett lagom stort sjukhus och här finns alla specialiteter. Här får man stå på golvet och jobba och det är verkligen en fördel att få omsätta kunskaperna från de fem år man läst i praktik. På större sjukhus blir man lätt lite av en superkandidat där man får stå bakom och lyssna och inte göra så mycket själv. Här arbetar man självständigt med stöd, säger hon.

- För att känna sig trygg med jobbet måste man veta att man har stöd och någon att vända sig till om man behöver hjälp och det gör jag verkligen här.

Anna-Maria Persson lutar sig gott mot överläkaren på medicinkliniken som också är studierektor för AT-läkarna, Ola Wulf. Men hon understryker att hon är helt beroende av alla medarbetare, inte bara de andra läkarna.

- Här blir jag verkligen väl omhändertagen och vänligt bemött av alla yrkeskategorierna. Det har jag blivit från första dagen, säger hon.

Ola Wulf och personalspecialisten Lars-Göran Olofsson har det yttersta ansvaret för att ge AT-läkarna en bra utbildning.

Chans till fortbildning
- Samtliga gör sex månader på medicin och lika länge inom blocket kirurgi, ortopedi och anestesi, samt inom primärvården. Utöver det gör de tre månader inom psykiatrin, säger Wulf och berättar att AT-läkarna även har chans till fortbildning under tiden.

- Exempelvis i traumatologi där man går igenom akutrummet, i försäkringsmedicin och i hur man handlägger skada vintertid. Utöver det hålls internutbildningar ute på avdelningarna.

Anna-Maria Persson tycker det är ett bra kursutbud som ingår.

- Det håller väldigt hög kvalitet, säger hon.

Gällivare lockade Anna-Maria Persson även som ort.

- Jag såg möjligheter till ett rikt friluftsliv och bra kommunikationer med flyg. Jag har inte blivit besviken, säger hon och ler.

Gällivare sjukhus kom på andra plats i Sveriges yngre läkares förenings årliga undersökning om vilket sjukhus som får bäst betyg av AT-läkare.

- Vi har ett hela tiden pågående förbättringsarbete där det finns stor lyhördhet. Det är bra att ha ett system där man kan åtgärda och förbättra efter hand, säger Ola Wulf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om