Esteter glädjespridare på sjukhuset

- Vi ska fortsätta hela året. Clowner behövs, säger Julia Larsson.

Sjukhusclownerna Susanna Ijäs och Linnea Heikkilä vill sprida glädje bland barnen. FOTO: Marie Ridderström

Sjukhusclownerna Susanna Ijäs och Linnea Heikkilä vill sprida glädje bland barnen. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-10-05 06:00
Internationella barndagen firades på Gällivare sjukhus med clowner, musik och tårtkalas. Sjukhusclownerna vill sprida glädje och hopp bland barnen.
Med musik och sång klev Esteteleverna från Välkommaskolan in på lekterapin vid Gällivare sjukhus. De sjöng barnens älskade låtar, om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. Imse vimse spindel var också med på ett hörn.
De tre sjukhusclownerna hade premiär på sin verksamhet just i dag, på Internationella barndagen. I sin presentkorg bar de med sig såpbubblor, pyssel och presenter.
"Vill bringa glädje"
- Vi vill bringa glädje till barnen, säger Linnea Heikkilä.
De har startat projektarbetet "Sjukhusclownerna" i skolans regi och fått stöd från olika sponsorer.
- Alla har varit positiva.Företagarna, lärarna och sjukhuset. Det här är något som saknats i Gällivare, säger Susanna Ijäs.
Läraren Jan Horneij berättar att eleverna ofta är ute och spelar och sjunger på förskolorna. De har övat in en sceniskt musikprogram, väl anpassat för barn.
Frizon
Lekterapeut Knut Henriksson berättar att sjukhuset samarbetar med stiftelsen "Min stora dag" som bjuder på tårta. Och denna dag har man bjudit in dagbarnvårdare med sina barn till sjukhuset. Det är inte alltid så många inneliggande barn på sjukhuset.
- Lekterapin vill vara en frizon på sjukhuset där barnen kan leka, spela spel och syssla med hobbyarbeten. Här får inga undersökningar ske och jag går aldrig sjukhusklädd, säger Knut Henriksson.
Lekterapin är av stor betydelse för sjuka barns livskvalitet, trygghet och möjligheter till tillfrisknande. Lekterapin vill se det friska i barnet och erbjuda meningsfull sysselsättning.
Bearbetas
I den lilla sjukhusvrån kan barnen bearbeta sina upplevelser på sjukhuset. Bädda ner dockor i sängar, ge dem sprutor och linda in dem i bandage.
De äldre barnen ägnar sig gärna åt hobbyarbeten och även de får besök av sjukhusclownerna som har pyssel, godis och kortspel i sin korg.
MinStoraDag är en insamlingsstiftelse som hjälper svårt sjuka barn att förverkliga sina önskedrömmar. Varje år insjuknar hundratals barn i Sverige i sjukdomar med en svår livspåverkande, inte sällan livshotande, diagnos. MinStoraDag mål är att ge dessa barn någonting underbart att drömma om när dagarna är långa och behandlingarna tuffa.
Att sjunga med sin idol, att simma med delfiner, att träffa en fotbollsspelare, att åka på semester med sin familj eller bjuda vänner på kalas är några exempel på önskedrömmar som blivit verklighet genom MinStoraDags verksamhet.
Stiftelsen MinStoraDag grundades år 2000 på initiativ av Claire Rosvall. Verksamheten är uppbyggd på frivillig och volontär basis. Stiftelsens beskyddare är H.K.H. Prinsessan Madeleine.
Källa: Min stora dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om