Under maj månad gick kommunen ut med en enkät där brukarna inom LSS-verksamheten fick två val. Det första valet var att ge tillstånd till personal att prata om den boendes sjukdomsbild och det andra valet var att de inte fick prata om sjukdomsbilden. Trots att det finns medgivande från brukarna på boendena har man från kommunens sida inte delat med sig av smittläget på boendena till anhöriga.
Enligt Lena Junros Nilsson, enhetschef för funktionshinder, har pedagoger tagit fram enkäten med alternativ kommunikation, så som stödbilder för att förmedla innehållet i enkäten. Hon uppger även att enkäten tagits fram efter Socialstyrelsens rekommendationer och gått ut till de 45 boende som omfattas av LSS-lagen.
Enligt ledande experter är enkäten utformad på ett sätt som gör att vem som helst har rätt att få information om boende som omfattas av LSS.
Experterna hävdar att frågan hade behövt ställas på annat sätt för och att det borde funnits fler svaralternativ. Hur ser du på det?
– Eftersom jag inte vet vem experten är får hen gärna höra av sig till oss, så att vi kan kvalitetssäkra verksamheten, säger Lena Junros Nilsson.
Hur kommer det sig då att anhöriga inte fått mer information än om deras egen anhörige varit smittad. Hur ska de då kunna fatta informerade val om smittoläget?
– Under den här perioden hade vi en hög smittospridning i kommunen och det har varit mycket att stå i. Jag kan bara beklaga om man inte fått del av informationen.
Hur kommer det sig boende som har förmyndare och gode män skrivit under blanketten utan att deras företrädare varit närvarande?
– Oavsett om man har företrädare eller inte så kan man tala för sig själv. Vi strävar alltid efter at ha en nära dialog med våra boende. Det ska ju finnas delaktighet och medbestämmande inom vår verksamhet.
I en del fall finns det specifikt en fullmakt där det framkommer att viktiga beslut ska fattas med förvaltare eller god man närvarande. Hur kommer det sig att dessa inte varit närvarande eller ens vetat om enkäten?
– Vi har agerat som vi gjort för att minska samhällsspridningen och skydda brukaren och besökande från att inte bli smittade, säger Lena Junros Nilsson.