Energigymnasiet i Gällivare läggs ner

Energigymnasiet i Gällivare ska läggas ner. Orsaken är sviktande elevunderlag.– Beskedet om nedläggning kom som en chock, säger eleven Dia Skriarun.– Det är jättetråkigt och inget vi hade önskat, säger styrelseordförande Tony Ömalm.

Engelskaläraren Caitlin Class, från USA, tycker det är tråkigt att Energigymnasiet läggs ner. En trivsam arbetsplats, säger hon.

Engelskaläraren Caitlin Class, från USA, tycker det är tråkigt att Energigymnasiet läggs ner. En trivsam arbetsplats, säger hon.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-01-13 18:54

Europeiska Energigymnasiet i Gällivare läggs ner vid vårterminens slut. Orsaken är vikande elevunderlag.

– Det är brist på elever. Vi hade räknat med en nedgång men inte i den här digniteten. Vi hade bara åtta elever som startade i höstas. Det är jättetråkigt och inget vi hade önskat, säger skolans styrelseordförandeTony Ömalm.

Lärarna och lokaler är uppsagda. 60 elever studerar vid Energigymnasiet.

– Det känns jättetråkigt. Det är en bra utbildning som har allt, fina lokaler, duktiga lärare och egen kock. Jag har trivts bra. Skolan är liten och man kan koncentrera sig i en lugn studiemiljö, säger Dia Skriarun.

Besvikna elever

Nu är framtiden oviss för ettorna och tvåorna. Eleverna i årskurs tre blir den sista gruppen utexaminerade studenter.

– Det är en bra utbildning med bra lärare. Jag har lärt mig mycket. Vi hinner ta studenten men det är trist att skolan läggs ner. Hur värdefull blir utbildningen när man måste säga att skolan lades ner, säger Leo Raitaniemi.

Energigymnasiet är en friskola som startade 2008. Skolan fick utmärkelsen Årets Teknikutbildning 2011. Nyligen invigdes det nya laboratoriet, sponsrad av LKAB, en investering på 1,5 miljoner kr med toppmodern utrustning, mobila arbetsstationer, automationsverkstad och vattenlaboratorium.

Mikaela Martinsson går i årskurs två. Hon har upplevt detta tidigare.

– Jag började i entreprenörsgymnasiet i Luleå som lades ner efter ett år. Det är trist. Nu blir det ännu en nedläggning men det är ingen idé att oroa sig i onödan. Vi får ta det som det kommer. De är en bra skola och en bra utbildning, säger hon.

Lärare uppsagda

Eleverna hoppas att Lapplands gymnasium tar över skolan. Allra helst vill de gå kvar i samma lokaler med samma lärare, i andra hand önskar eleverna att klasserna hålls samman och flyttas till Välkommaskolan. Sista alternativet är Jokkmokk, där en liknande utbildning finns.

– Friskolan Malmen och Rymdgymnasiet påverkas inte. Malmgruppen är ett eget juridiskt bolag, säger Tony Ömalm.

10 lärare arbetar på Energigymnasiet, fem har fasta anställningar.

– Det är tråkigt att Energigymnasiet läggs ner. Det är en helt fantastisk skola med en positiv anda, säger svenskaläraren och specialpedagogen Carola Rova.

Engelskaläraren Caitlin Class, från USA, instämmer.

– Det är en trivsam skola med fina elever. En liten skola ger mer tid för varje elev. Nu är jag uppsagd och det känns lite nervöst inför framtiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om