Få sökande till vård- och omsorgsprogrammet i Gällivare

Det finns ett stort behov av undersköterskor i kommunen men ändå är det svårt att locka elever till vård- och omsorgsprogrammet. I år är det endast åtta personer som valt att söka programmet som första val i Gällivare.

Trotts den stora bristen av undersökterskor i kommunen är det svårt att få elever att ansöka till vård- och omsorgsprogrammet.

Trotts den stora bristen av undersökterskor i kommunen är det svårt att få elever att ansöka till vård- och omsorgsprogrammet.

Foto: Adam Wrafter

Gällivare2022-08-17 07:00

Det är svårt för gymnasieskolorna att locka till sig sökanden till vård- och omsorgsprogrammet. I Gällivare har endast åtta personer sökt in till programmet som förstahandsval. Det är ändå en ökning från förra året då det endast var fyra elever. Hur många som kommer börja är dock oklart än.

– En del elever kan byta till sina andrahandsval innan vi börjar. Det är nu de ska tacka ja till sina platser. Så vi får se hur många som börjar, säger Eva Rannebo, rektor för vård- och omsorgsprogrammet på Lapplandsgymnasium.

Har det varit på tal att lägga ned vård- och omsorgprogrammet för att det varit för få sökande?

– Kommunerna som ingår i Lapplandsgymnasium har bestämt att det strategiskt är viktigt att alltid starta upp programmet. Vi ska alltid kunna erbjuda elever som vill gå det programmet möjligheten till det, säger Rannebo. 

De är elever från Jokkmokk, Gällivare, Pajala och Kiruna som tillsammans läser vård- och omsorgprogrammet på Lapplandsgymnasium. Där vissa kurser är på plats och andra fjärrsänds. 

Hur ska ni få fler att söka in till vård- och omsorgsprogrammet?

– Jag tror att vi ska fortsätta prata väl om yrket, att inte bara framhäva de negativa med yrket utan det som även är positivt. Som att det är ett väldigt viktigt och betydelsefullt arbete. Och glädjen brukarna visar när man kommer och hjälper dem som undersköterska. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!