En tredje part i samhällsomvandlingen?

Samhällsdebattör Jerry Nilsson föreslår att man inför en "Malmfältsmodell" och utser en ny huvudman som tar över delar av den känsliga samhällsomvandlingen.
– Samtliga parter vinner på en sådan modell som dessutom frigör LKAB och andra huvudaktörer från nuvarande svårhanterliga problematik i samhällsomvandlingen.

Samhällsdebattör Jerry Nilsson föreslår att man inför en "Malmfältsmodell" som bygger på en subvention till drabbade medborgare i gruvorterna och ett nytt huvudmannaskap, en tredje part, som tar över delar av den känsliga samhällsomvandlingen.

Samhällsdebattör Jerry Nilsson föreslår att man inför en "Malmfältsmodell" som bygger på en subvention till drabbade medborgare i gruvorterna och ett nytt huvudmannaskap, en tredje part, som tar över delar av den känsliga samhällsomvandlingen.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-11-07 06:00

Jerry Nilsson är systemvetaren och IT-konsulten som återvände till Gällivare efter 25 år i Stockholm. Åter på hemmaplan ser han hur samhällsomvandlingen ökat motsättningarna i samhället. Därför föreslår han en modell med en tredje part som går in och hanterar problematiken i samhällsomvandlingen.

–Saknas en modell riskerar konfliktnivån att växa vilket skapar negativa konsekvenser för samhällsutvecklingen. Det finns olika syn på hur sakfrågorna ska lösas. Bostadsminister Attefall säger att vi alla måste hjälpas åt för att hitta en lösning. Villaägarnas representant, chefsjurist Ulf Stenberg, tycker inte statens eller regeringens företrädare hanterat ersättningsfrågan seriöst och hotar med EU domstolen. När LKAB:s vd Lars-Erik Aaro nyligen uttalade sig om individuella lösningar för ekonomiskt svaga hyresgäster, vilka inte förmår klara boendekostnader i nyproduktion avser han tillämpa en särbehandlande tanke istället för ett likabehandlande.

– I redan inlösta villor i Malmberget är det känt att medborgare protesterat och vägrat initiala ersättningserbjudanden från LKAB. De har varit beredda att ta juridisk strid om detta. När processer inletts och riskerat fördjupa konfliktnivån har nya ekonomiskt förmånligare villkor erbjudits villaägarna.

"Malmfältens stadsomvandling AB"

Jerry Nilsson menar att man måste hitta en generell modell på problematiken.

– En modell som bygger på en subvention till drabbade medborgare, finansierad genom en kapitalavkastning under en omställningsperiod på 20-30 år, säger han och exemplifierar:

– De drabbade medborgarna i Malmberget som måste evakueras har inget alternativ, de måste flytta till nyproducerat boende i Gällivare. Deras månadskostnad ökar från 4000 till 10 000 kr. Då går Malmfältens stadsomvandling AB, ett statligt bolag, in och tar merkostnaden. Den som flyttar till en betydligt bättre standard får en fördyring men betalar inte den verkliga kostnaden utan kanske 6000 kr. Huvudmannen äger boendet och medborgaren får ett tryggt boende fram till den dag då han lämnar sin bostad. Då kan huvudmannen avveckla boendet på marknadsvillkor och kapitalavkastningen finansierar subventionen. Huvudmannen förlorar inget, det blir en vinna vinna situation för alla parter. LKAB behöver inte bli inblandad i tvister utan kan ägna sig åt gruvbrytning. Så här kan man lösa stora omvandlingsprocesser generellt, säger Jerry Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om