En symbol för gruvepoken

Fjällnäs slott har anor från malmbrytningens vagga. Kungabesök räknas som en höjdpunkt i slottets historia.

FESTSKRUD. Bilden är tagen är 1894, strax innan Oscar II ­anländer till Fjällnäs slott. Kungen välkomnas med flaggor och vimplar.

FESTSKRUD. Bilden är tagen är 1894, strax innan Oscar II ­anländer till Fjällnäs slott. Kungen välkomnas med flaggor och vimplar.

Foto: C G Blomqvist

Gällivare2015-08-20 17:19

Fjällnäs slott restes vid Dundrets fot i Gällivare år 1888 av överste Carl Otto Bergman, samtidigt som malmbanan mellan Gällivare och Luleå stod klar. Bergman använde Fjällnäs slott som sommarbostad där han bland annat odlade vindruvor i drivhus och tog emot långväga besök. Det vitmålade träslottet är ritat av arkitekten Carl Österman och är byggt i schweizerstil. Slottet byggdes för att imponera på riksdagsledamöter och höga tjänstemän, där även kung Oscar II har varit gäst, året var då 1894. För de som kan historien ses slottet som en symbol för hela gruvbrytningsepoken.

LÄS MER: Känner du igen bilden?

Den gamla bilden över Fjällnäs slott visar byggnaden i festskrud med flaggor och vimplar. Här väntar man på att Oscar II ska komma, som först gjorde ett stopp på kungsryggen där man byggt en paviljong för att välkommna kungen. Idag är slottet en del av kulturstigen. För inte så länge sedan fungerade Fjällnäs som hotell och restaurang, men 2011 avvecklades verksamheten och nu är det privatbostad.

Bergman var en anmärkningsvärd Norrbottning som gjort avtryck i Sveriges historia. Han var född Luleåbo, studerade i Uppsala och blev under sin livstid överste i armén, industriman och politiker. Han utnämndes även till riddare vid Wasaordern. Bergman såg till att att järnmalmsfälten i Malmberget åter blev svenskt, efter att ha tillhört engelska bolag. Liknande är historien om malmbanan. Under Bergmans tid växte malmindustrin till att bli betydande i svensk ekonomi. Hans bolag, AB Gellivare Malmfält, ingick så småningom i LKAB, som blev helstatligt 1957.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!