För fjärde året i rad arrangerade Malmbergets församling en pilgrimsvandring på Dundret. Solen bröt fram ur dimhöljda moln och vandrarna fick en fin upplevelse i den vackra naturen.
Kyrkoherde Mats Rondahl säger att vandringen är ett tillfälle att varva ner och tänka på viktiga saker i den fantastiska naturen.
- Vi går och samtalar, det är en meditativ vandring i gemenskap. Målet är Västtoppen där vi håller mässa, säger Mats Rondahl.
Pilgrimsvandringar finns inom alla religioner och målet för pilgrimerna är att möta sig själva och möta Gud. I tystnad och i samtal med andra. Pilgrimsvandringen är både en inre och en yttre resa där man söker livets källor i avskildhet.
"Gå med Gud"
Församlingsarbetare Tomas Åberg berättar att man brukar ha olika teman för pilgrimsvandringarna.
- Vandringen ut ur Egypten och teman ur Jesu liv. Vid Västtoppen hålls en nattvardsgudstjänst och vandringen är cirka åtta km, säger han.
Catharina Gustafsson är med för första gången.
- Det är ett tillfälle att stilla mig i naturen och att gå med Gud. För mig är det en meditativ andakt, en känsla av helhet. Det gudomliga finns i allt, också i naturen, att vara här är att vara nära alltet. När man är uppe på Dundret fjärmar man sig från all stress som är i samhället, trafiken, ljud, brus och mobiltelefoner. Det ska bli jättespännande, säger hon.
Två glada hundar deltog i pilgrimsvandringen och deltagarna hade ryggsäckarna packade med kaffe och smörgåsar. Starten gick klockan 11 och gruppen beräknade att vara tillbaka vid 15-tiden.