En hyllning till Sydamerika

Det blev trots allt en isskulptur i år också hemma hos Albert Falck. I flera år har han hävdat, att nu är det sista gången.Men samtidigt är det svårt att låta bli när isarna lagt sig, säger han själv.

Albert Falks senaste isskulptur är en hyllning till Sydamerika och Brasiliens huvudstad Brasilia, som fyller 50 år. Det är också första gången han skapar en kopia av något från den kontinenten. FOTO: John Filipsson

Albert Falks senaste isskulptur är en hyllning till Sydamerika och Brasiliens huvudstad Brasilia, som fyller 50 år. Det är också första gången han skapar en kopia av något från den kontinenten. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2009-12-31 06:00
Årets isskulptur hemma på gården hos Albert Falck i Gällivare är den 18:e i ordningen på lika många år.
Motivet för i år har han hämtat från Sydamerika, för övrigt första gången han avbildar något från den kontinenten.
Samtidigt är det en hyllning till Brasilien och deras huvudstad Brasilia som fyller 50 år i år. Skulpturens fullständiga namn är "Catedral de Brasil" och är en avbildning av originalet i skala 1:8.
Utflyktsmål
Albert Falcks isskulpturer på Heden i Gällivare har kommit att bli ett riktigt utflyktsmål kring juletid, av framförallt ortsbor men även många hemvändare.
- Det är nog sant att jag kring den tiden brukar ha en jämn ström av besökare här ute på gården, säger Albert Falck.
I år var naturligtvis inget undantag mot tidigare år. Det var bara det att skulpturen stod klar några veckor senare än vad besökarna är vana vid från tidigare säsonger.
Inte förrän sista veckan innan jul var den klar och det hade mycket att göra med den varma hösten, utan någon egentlig kyla.
- Jag fick till och med göra avbrott under ett par dagar för att det egentligen var alldeles för varmt för att kunna frysa ihop isblocken.
Och spekulationerna har redan börjat om vad det ska bli till nästa vinter. Om det blir något? Albert Falck varken bekräftar, eller förnekar.
Hitta motiv
Det gäller att hitta lämpliga motiv ute i världen också, enligt honom. Efter 18 år tycker han sig ha gjort det mesta och en del av de kvarvarande han tänkt på anser han vara alldeles för lätta.
Ett visst motstånd vill han i sitt skapande, samtidigt som det har blivit allt mer jobbigt med åren för en som är fyllda 80.
- Vi får se hur det blir, säger Albert Falck. Ännu är det långt till nästa vinter och mycket hinner hända innan dess.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om