En hjälpande hand i varje hörn

Flera myndigheter och organisationer i Gällivare arbetar kring våld i nära relationer. De har nu gått tillsammans i en kampanj för att uppmärksamma hur våldet ser ut och för att förtydliga vart hjälpen finns.”Det är en kampanj för att visa de våldsutsatta att vi bryr oss och finns för dem”, säger Lisbeth Sjöström, handläggare inom våld i nära relationer.

Lisbeth Sjöström och Anna-Karin Larsson finns till för de våldsutsatta.

Lisbeth Sjöström och Anna-Karin Larsson finns till för de våldsutsatta.

Foto: Kaisa Häggqvist

GÄLLIVARE2018-05-11 19:04

Det var i samband med #metoo som frågan kom upp. Kampanjen där hela Sveriges kvinnor delade med sig av de sexuella trakasserier de varit utsatta för.

– Vi var beredda på att metoo skulle väcka mycket känslor, det var så pass mycket om det i media, säger Lisbeth Sjöström.

Men visste de våldsutsatta hur många de kunde vända sig till?

Frågan ledde till ett samarbete mellan en rad olika aktörer och utmynnade i den affisch som nu kan ses på många ställen runt om i samhället.

– Det är ett samverkansarbete mellan de olika myndigheterna som är verksamma inom området. En överenskommelse om vad var och en har för uppgift, säger Lisbeth Sjöström.

Anna-Karin Larsson anställdes för att ordna de praktiska sakerna i samverkansgruppen och fick uppdraget att utforma affischen. Den vänder sig till de våldsutsatta och tanken är att förtydliga vart hjälpen finns.

– Det ska vara ett levande dokument och finnas för att så många medborgare som möjligt ska se den. Vi har tänkt att vi ska tapetsera kommunen med de här, säger Lisbeth Sjöström.

Anna-Karin Larsson står även för utbildningen av de förstärkta kontaktpersonerna som finns i socialtjänsten och som är en unik satsning kommunen gjort. Kontaktpersoner i sig är ingenting nytt utan har länge funnits inom socialtjänsten. Det som är speciellt med just dessa är att de specialutbildas inom området, till att bli de våldsutsattas ”kompisar”.

– Man kanske är ensam och det här är ett sätt att bryta sin isolering. Kontaktpersonen lär sig flödet som de våldsutsatta går igenom. De lär sig också hur olika myndigheter och rättsväsendet fungerar så att man kan finnas där för dem, säger Lisbeth Sjöström.

Kampanjen kommer att vara löpande och fortsätta utvecklas. Ett uppföljningsmöte sker i september där nästa fas kommer att diskuteras. Det står en roll-up på biblioteket, en större version av affischen, som kommer att flyttas runt i kommunen för att alla ska lära sig känna igen den.

– Våldet kommer ju inte att försvinna i samband med den här kampanjen. Det kommer nog finnas kvar i all oändlighet. Men någon kan ju komma ihåg affischen i framtiden och ta kontakt då istället, säger Lisbeth Sjöström.

De här deltar i kampanjen:

Kvinnojouren Nike

Polisen

Socialtjänsten

Kvinnofridslinjen

Migrationsverket

Elevhälsan

Ungdomsmottagningen

Hälsocentralen

Akutmottagningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om