En bit av Malmberget ska med

Nu börjar Gällivare centrum ta form. Det är klart att det blir kanadensiske arkitekten Michael Green som ritar multiaktivitetshuset, som samlar kultur, sport och föreningsverksamheter under ett tak.

Henrik Ölvebro, Jeanette Wöppling, Michael Green och Lars Ariksson.

Henrik Ölvebro, Jeanette Wöppling, Michael Green och Lars Ariksson.

Foto:

GÄLLIVARE2017-06-22 06:05

– Det är en betydelsefull och viktig byggnad, man kommer att prata om den här arkitekturen i många år framåt, säger kommunalråd Lars Alriksson (M).

Huset ska inrymma äventyrsbad, bibliotek och lokaler för dans, musik, teater och bio. Tanken är att det ska bli Gällivares signaturbyggnad.

– I Kiruna har man utlyst en arkitekttävlan men vi har en snävare tidsram med tanke på den förändrade tidsplanen i Malmberget, säger Lars Alriksson.

Kommunen genomförde därför en lagenlig direktupphandling och tittade närmare på fem olika arkitektbyråer innan de slutligen bestämde sig för kanadensaren. Några av de övergripande projektmålen har varit att byggnaden ska ha en arkitektur som inspireras av ortens historia, gruvnäringen, den samiska kulturen och den kringliggande fjällnaturen.

– Vi har varit väldigt tydliga med att det är funktionerna som är det viktiga, det pompösa får inte ta över, säger Henrik Ölvebo (MP).

Han förklarar att grundtanken är att de funktioner som är i Malmberget ska få en ny plats och nya funktioner tillkommer, exempelvis flyttar brottningen in.

– Men vi väljer inte bort några funktioner, det är viktigt att betona, säger han.

Under förra veckan besökte Michael Green Gällivare och fick bland annat en rundtur i Malmberget.

– Han tittade på vad man kan återanvända av det som finns och det passar perfekt i hur vi tänker. Vi ska bära med oss Malmberget i framtiden, säger Lars Alriksson.

Vad gäller kostnaderna för bygget säger kommunalråd Jeanette Wäppling (V):

– Vi håller oss inom LKAB-ersättningen och har full koll på alla kostnader.

I slutet av maj klubbade kommunfullmäktige köpet av fastigheten Gojan som därmed är i kommunens ägo. Bostadshuset och de verksamhetslokaler som finns på bottenvåningen kommer bli kvar men garagedelen försvinner för att ge utrymme för multiaktivitetshuset.

– Man tittar på möjligheten att göra ett underjordiskt parkeringsgarage mitt emellan kunskapshuset och Grönskolan. Då det inte anläggs under en byggnad blir kostnaderna inte lika höga, säger Jeanette Wäppling.

– Parkering är inte ett problem, problemet är att välja ut placeringen. Vi kommer att lösa parkeringsfrågan. Redan nu har vi många parkeringsplatser, 250 i multiaktivitetshuset, 150 i skolan, 95 vid ishallen, säger Henrik Ölvebo.

Däremot finns det parkeringsutmaningar under byggarbetstiden.

– Där tittar vi på lösningar, säger Lars Alriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!