En behjärtansvärd uppvisning

På Alla hjärtans dag var Runo Hannu, från Hjärt- och Lungsjukas förening, ute och demonstrerade en hjärtstartare.- Med en hjärtstartare ökar möjligheten att överleva ett hjärtstopp med mer än 50 procent, säger Runo Hannu.

Inne på Coop Forum finns en hjärtstartare, klar att användas om någon faller i hop i köpcentrat.

Inne på Coop Forum finns en hjärtstartare, klar att användas om någon faller i hop i köpcentrat.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-02-15 06:00

En hjärtstartare kostar omkring 20 000 kronor och är kanske inte var mans egendom. Men i Handkappföreningen Guldet finns det en hjärtstartare och även på Coop Forum, finns en uppsatt på väggen. I stormarknaden finns tio personer bland personalen som utbildats i hjärt- och lungräddning med hjärtstartare.

- Det är mycket bra, varje minut är värdefull vid ett hjärtstopp, säger Runo Hannu, från Hjärt- och Lungsjukas förening.

Ökar överlevnaden
Han står på Coop Forum och demonstrerar hur en hjärtstartare fungerar.

- Håll dig lugn. Kontrollera personens medvetande. Kalla på hjälp. Öppna luftvägarna. Kontrollera andning. Defibrilliera.

Mellan chockerna som ges, ska manuell hjärt- och lungräddning, med inblåsningar och hjärtmassage ske.

-Genom att omedelbart kalla på hjälp och starta hjärt- lungräddning ökar chansen för överlevnad med två-tre gånger jämfört om inget görs förrän ambulansen kommer. 50 procent fler kan överleva om hjälp når fram i tid, säger Runo Hannu.

10 000 drabbas årligen
Varje år drabbas 10 000 människor av hjärtstopp. Sju procent överlever. Chansen att överleva minskar med minst 10 procent för varje minut som går.

- I USA är det väldigt utbrett med hjärtstartare på allmänna platser, flygplatser och hotell. Ideérna kommer därifrån, säger Runo Hannu.

Hjärt- och Lungsjukas förening har 160 medlemmar i Gällivare. Det är en aktiv förening där medlemmarna kan delta i vattengympa, stavgång och matcirklar.

- Vi rekommenderar mycket motion, motion som passar man ska köra efter förmåga, säger Runo Hannu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om